Bärbar elektronik på 24 timmar


För dem som inte hänger med, är Wearables ett nytt modeord för elektronik som kan bäras. I Malmö börjar begreppet rota sig som en ny industriell inriktning med stöd från den lokala högskolan, entreprenörssmedjor och företag.

För andra gången i Sverige samlades ett gäng kreativa och viljestarka personer som antog utmaningen att skapa något användbart och kommersiellt på bara 24 timmar. De flesta här kom naturligt nog från Skåne förutom ett gäng elever från Lindholmens Tekniska Gymnasium ifrån Göteborg. Deltagarna delade sig i ett antal utvecklingsgrupper, presenterade sin produktidé och satte genast igång eftersom tid är en dyrbar råvara.

 Image

 

 

 

 

 

Linus Hermansson och David Stenqvist från Lindholmens Tekniska Gymnasium i Göteborg sätter igång

 

WakeyWakey-P

Ett armband som väcker Dig när Du somnar skapas av en grupp (Jirka van derRoest, Simon Hansson, Jim Lindqvist) som kallar sitt projekt WakeyWakey-P. Tanken med detta är att väcka en trött student som somnar medan han gör sina läxor. Jag skulle dock tro att samma armband skulle kunna rädda många liv i trafiken genom att väcka i tid dem som har en tendens att somna vid ratten.

 
Jim Lindqvist med det väckande armbandet

 

Electromagneticfieldsensisinghoodie

Första priset vann en tröja som mäter den elektromagnetiska strålningen i vår närmiljö och visar dess intensitet med musik som feedback. En pulsmätare mäter även pulsen för att se om och hur EMF-störningar påverkar oss människor. (Sonja Rattay,Billy Lundh, Nasir Hussain, Michael Hoy).

 

MFJAB

Andra platsen vanns av Den Digitala Mafffian från Lindholmen ville hjälpa hitta folk som befinner sig på stora ytor, byggarbetsplatser, industrier eller i byggnader som t ex IKEA och som är ständigt på språng. I stället för att leta i alla rum får man veta den snabbaste vägen till personen som söks samt information om tillgänglighet (möte, upptagen med en annan kund eller rast). Systemet skulle kunna eliminera irriterande dötid som går åt för onödigt letande. Med potential för ytterligare förbättringar har detta system marknadspotential, vilket poängterades av Dimitrij från MINC. (Jakob Pohjanvuori, Fredrik Klasson, Max Lidström)

 

Gröna vågen för cyklister

På tredje platsen hamnade en liten låda som skall fästas på styret vars syfte är att hjälpa cyklister att pricka grönt på alla trafiksignaler. Systemet med gröna vägen med lampor nere i gatan för cyklister finns redan i Köpenhamn, så en låda som hjälper att anpassa hastigheten skulle spara mycket irritation och dessutom tid, se vidare http://www.bikebutler.co. (ErikStenberg, Marcus Olsson, Fredrik Broman)

 

Leta barn

David Stenqvist och Linus Hermansson från Lindholmens Tekniska Gymnasium funderade ut en väst som skulle rapportera bortsprungna barn (utforskande, sa David) till sin fröken och dessutom ange bakom vilket träd de gömmer sig. Perfekt för skolutflykter och skolgårdar.Arduino, Wi-Fi och GPS och en dos C programmering var de huvudsakliga ingredienserna.Trots att alla presentationer gjordes på engelska klarade även de yngsta deltagarna uppgiften med glans.

 

Bakom Wearables 2015 i Malmö står entreprenörssmedjan MINC med eldsjälar Dimitrij Aleshkov och MaisaDabus. Elektrokit och Arduino sponsrade generöst alla grupper med hårdvara. Närvarandevar också Erik Lundh från Ingenjörsglädje. Jag får intrycket att resten av landet kan hämta många nya idéer om hur kreativiteten skall tas till vara.

Se mer på evenemangets facebook sida

Comments are closed.