Annons

Bara 62 mW för 60 GHz-radar

På den virtuella IEEE RFIC-konferensen presenterade Imec ett radarchip för 60 GHz tillverkad i 28 nm CMOS. Upplösningen är 2 cm och radarn kan bland annat användas för att detektera gester eller i medicinska tillämpningar.

Imecs radarkonstruktion använder snabb modulering, med 12 procents frekvensökning på bara 51,2 µs. En hög modulationsbandbredd (7,2 GHz) ger tillräckligt hög upplösning för att detektera fingerrörelser eller gester i tre dimensioner. I experiment har radarn klarat att avläsa hjärtslag på 5 m avstånd och detektera position och hastighet hos fotgängare. Radarn arbetar i det licensfria 60GHz-bandet.

Systemet förbrukar bara 62 mW och har en mycket snabb uppstartstid på 1 µs, vilket gör det möjligt att ha en mycket aggressiv arbetscykel för att spara energi. Radarchipet är bara 4,15 mm² stort (28 nm CMOS) vilket ger låg tillverkningskostnad.

– Med sin låga energiförbrukning och sitt lilla format kan radarn integreras i smarta telefoner eller andra små enheter för bland annat hälsoövervakning, säger Barend van Liempd, programansvarig för radar hos imec. En telefon med inbyggd radar på nattduksbordet kan till exempel mäta sömnkvalitet genom att analysera andning och hjärtfrekvens. Den kan också användas för avancerad babyövervakning, kontroll av patienter eller inom olika sporter.

Comments are closed.