Annons

Året inleds med ovanligt låga elpriser

Det milda, blöta och blåsiga vädret som inlett året gör att elpriset sjunkit. Just nu ligger priset på den nordiska elbörsen under 30 öre per kWh, det är 25 procent lägre än snittet för årstiden, trots att Ringhals 2 har avvecklats. Förra året samma tid låg elpriset över 50 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias rapport.

– Det är många faktorer som påverka elpriset, en viktig sådan är vädret, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. Lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar samtidigt som vattenmagasinen fylls på, vilket gör att utbudet på el ökar och då pressas priset.

I januari 2019 var priset på el rekordhögt och pendlade mellan 50 och 60 öre per kWh, stundtals 70 öre per kWh, då var också förutsättningarna annorlunda.

– Då var det kyligt i hela landet vilket gjorde att elanvändningen ökade samtidigt som den hydrologiska balansen var svag och vindkraften lägre. I år har vi redan haft ett vindkraftsrekord, vilket både beror på att det har blåst kraftigt men också att många fler vindkraftverk har installerats.

Enligt Bixias prognos kommer de lägre elpriserna att hålla i sig även under nästa vecka. Men i vecka 4 kan de komma att stiga igen då vi går mot stabilare, torrare och kyligare väder.

Comments are closed.