Annons

AMD köper Xilinx för 35 miljarder dollar

Efter ett par veckor av ihärdiga rykten kom bekräftelsen. AMD köper Xilinx. För 35 miljarder dollar räknar AMD med att kunna öka sin tillgängliga marknad för högprestandadatorer med 110 miljarder.


Xilinxchefen Victor Peng inledde för drygt två år sedan en stark satsning på FPGA-baserade acceleratorer för högprestandadatorer

Enligt AMD blir kombinationen av AMD och Xilinx industrins ledande företag inom högprestandalösningar. Med CPUer, GPUer, programmerbar logik och adaptiva SOC-komponenter räknar man med att bli mycket starka inom områden som datacenter, speldatorer, PC-datorer, kommunikationsutrustning, fordonselektronik, industrielektronik, flyg/rymdelektronik och militärelektronik.

– Köpet av Xilinx innebär nästa stora steg på vår väg för att etablera AMD som industriledare inom högprestandadatorer, säger Dr. Lisa Su, President och CEO för AMD. Detta är en kombination som kommer att skapa stort värde för alla inblandade, inte minst de bägge företagens aktieägare. Xilinx är ett av de starkaste företagen i industrin och genom att kombinera utvecklingsgrupper och expertis kan vi definiera framtiden för högprestandadatorer.

– Vi ser fram emot att komma in i AMD-familjen, säger Victor Peng, president och CEO för Xilinx. Tillsammans kan vi leda den nya eran av högprestandadatorer och adaptiva datorer. Våra ledande FPGAer, adaptiva SoCer, acceleratorer och SmartNIC-lösningar förbättrar innovationer hela vägen från molnet till ”the edge” och slutprodukter. Våra kunder kan få differentierade plattformar till marknaden snabbare och med optimal effektivitet och optimala prestanda..

Tillsammans får AMD och Xilinx tillgång till 13 000 ingenjörer och en årlig utvecklingsbudget på 2,7 miljarder dollar.

Xilinx aktieägare får 1,7234 aktier i AMD för varje Xilinx-aktie vid tiden för transaktionen. Det motsvarar ungefär 143 dollar per aktie. När affären är genomförd kommer AMDs nuvarande aktieägare att äga ca 74 procent av företaget medan Xilinx nuvarande aktieägare kommer att äga ca 26 procent.

AMD räknar med att kunna nå effektivitetsvinster motsvarande ca 300 miljoner dollar inom 18 månader efter transaktionen. Det handlar i första hand om synergieffekter och delad infrastruktur.

Transaktionen har godkänts av styrelserna för AMD och Xilinx. Köpet kräver också godkännande av aktieägare, myndigheter och andra normala villkor. Affären väntas vara genomförd i slutet av 2021. Tills dess fortsätter de bägge företagen som separata oberoende organisationer.

Dr. Lisa Su kommer att leda det gemensamma företaget som CEO. Victor Peng får titeln president och ansvarar för Xilinx-verksamheten och strategiska tillväxtinitiativ. Minst två av Xilinx Directors blir del av AMD Board of Directors.


Dr. Lisa Su, President och CEO för AMD

Comments are closed.