Annons

20 nm FPGA för rymden

Xilinx lanserar nu den första FPGA-kretsen i 20 nm som kvalificerats för användning i rymden. Den strålningshärdiga Kintex UltraScale XQRKU060 kan användas i satelliter på alla nivåer och klarar att rekonfigureras obegränsat antal gånger.

XQRKU060 gör det också möjligt att introducera maskininlärning i rymden. Xilinx utvecklingsverktyg ger stöd för standarder som TensorFlow och PyTorch för att kunna accelerera neurala nät och klara realtidsanalys direkt i rymden. XQRKU060 klarar upp till 5,7 biljoner operationer per sekund (5,7 TOPs), nästan 25 gånger mer än den tidigare generationen.

XQRKU060 levereras i en 40×40 mm stor keramikkapsel som tål både vibrationerna och g-krafterna vid uppskjutningen och strålningen i rymden. Arkitekturen är optimerad för att klara SEE (single event upset) och klarar kraven för allt från låga banor till geostationära banor och användning i ”deep space”.

Utvecklingsverktygen i Vivado-sviten gör det lättare att utnyttja FPGA-arkitekturen fullt ut. Mer än 90 procent av resurserna kan normalt sett användas utan prestandaförlust. Dessutom kan mjukvaruplattformen Vitis användas för att ytterligare snabba upp arbeten med embeddedmjukvara och AI.

MIL-PRF-38535-godkända versioner av XQRKU060 beräknas finnas tillgängliga i september i år. Prototyper och evalueringskort finns redan nu.

Leave a Reply