Vätgas skall räcka långt

Om exakt en vecka är det dags att avtäcka KTH:s bidrag till Shell Eco Marathon, tävlingen i Tyskland där studenter från en rad universitet över hela Europa tävlar om hur långt de kan komma på en bestämd mängd bränsle.

Den 29 april klockan 15:00 visar de två taggade KTH-teamen upp Spiros III och Agilis för allmänheten vid Millespottan på Valhallavägen 79. Just nu är det bråda dagar för att få allt att fungera till Shell Eco Marathon som äger rum den sjätte och sjunde maj i Lausitz, Tyskland.
– Vi har jobbat extremt mycket, och det har blivit många nätter som gått åt till skruvande, säger Erik Seeman, en av två projektledare i Spiros III-teamet.
Trots att både han och de andra i gruppen runt Spiros III börjar bli lite slitna har han strategin i Shell Eco Marathon klar för sig.
– Luftmotstånd och rullmotstånd påverkar energiåtgången, så det gäller att köra långsamt. Dessutom använder vi vätgas i Spiros III, det kan ge en större verkningsgrad i kombination med bränslecellen än för förbränningsmotorer. Vi får helt enkelt ut mer energi ur vårt bränsle, säger Erik Seeman.
Teamet bakom Spiros III, som består av 10 studenter inom mekatronik, fem från kemi, två från elektro och en student inom lättviktskonstruktioner, har varit tvungna att räta ut några frågetecken under våren. Den stora utmaningen rent tekniskt är att få bränslecellen att fungera, till exempel vad gäller kylning.
– Det handlar också om att återcirkulera oanvänd vätgas i bränslecellen, samt se till att bli kvitt oönskat kväve som kommer in i bränslecellen via den luft som tas in. De fem kemisterna har jobbat på att lösa det, säger Erik Seeman.
I år har en hel del fokus lagts på bilens vikt och säkerhet.
– Vi tänker på alla detaljer så att ingen onödig vikt adderas. vi har också väldigt höga krav på säkerhet eftersom det handlar om vätgas som kan ställa till med rätt otäcka olyckor. Minsta läcka och bilens system stängs ner. Vi har två personer som bara jobbar med säkerhet, säger Erik seeman.
Testkörning sker nu till helgen. Då ska allt ska vara på plats och fungera.
– Själva testandet är en väldigt viktigt bit och borde ha sparkats igång tidigare, men utmaningarna runt bränslecellen har bidragit med vissa förseningar. Idag fungerar dock alla delsystem var för sig, säger Erik Seeman.
Han tillägger att arbetet under våren med Spiros III varit fantastiskt roligt.
– Det har varit väldigt kul att hålla på med ett projekt där alla är extremt motiverade, säger Erik Seeman.
Förutom Spiros III som ställer upp i klassen Urban Concept har KTH med bilen Agilis i klassen Prototype. Där är utformningen av fordonen friare, och Agilis har en lambdareglerad förbränningsmotor.
För mer information, kontakta Erik Seeman (Spiros III) på 070 – 727 75 75 / erisee54@kth.se eller Lovisa Stjernlöf (Agilis) på 073 – 557 68 69 eller lstj@kth.se.
Det går också att följa de båda teamen bakom nedanstående webbadresser.
www.spiroscar.se
www.md.kth.se/agilis

Comments are closed.