Världens första återvinningsprocess av LCD-skärmar

Hans Andersson Metal har tillsammans med Swedish LCD Center tagit fram en unik process för återvinning av LCD-skärmar. Återvinningsprocessen är den första i världen i sitt slag och kommer enligt företaget att revolutionera sättet vi tar hand om uttjänta platt-TV-apparater och dataskärmar i framtiden.

Swedish LCD Center i Borlänge, ett branschforskningsinstitut inom displayområdet och Hans Andersson Metal, en av de ledande aktörerna i Norden inom järn- och metallåtervinning, är först i världen med att utveckla en återvinningsprocess för LCD-skärmarnas displayer. Tidigare har merparten gått till förbränning, vilket påverkar miljön negativt. Om utvecklingen fortsätter i samma takt beräknas 25 miljoner kvadratmeter LCD-skärmar att skrotas bara i Europa varje år kring år 2020. Det motsvarar en yta av cirka 3 500 fotbollsplaner.
En LCD-display består bland annat av polariserande film, glassubstrat, färgfilter, transparenta elektrodskikt och flytande kristall. Den nya återvinningsprocessen delar upp displayen i komponenter som istället kan användas i tillverkningen av solglasögon, eller nya displayer i telefoner, miniräknare och termometrar.
Samarbetet mellan Hans Andersson Metal och Swedish LCD Center startade vid årsskiftet. Hans Andersson Metals främsta uppgift har varit att anpassa återvinningsprocessen från laboratorienivå till industriell skala. Tekniken kommer att börja användas fullt ut i början av nästa år.

Comments are closed.