Tobii’s ögonspårare på konstutställning

Vad har en "eye tracker" på en konstutställning att göra? Svaret är lika oväntat som enkelt. Den öppnar ögonen på besökarna.
Den italienska renässansen är en av världshistoriens mest omvälvande tidsepoker, med en kolossal betydelse för utvecklingen av vetenskap, kultur, arkitektur, konst, musik och samhällsliv. :And There Was Light, är en unik utställning som samlar konstverk av renässansens mästare Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael till ett uppskattat ekonomiskt värde av cirka två miljarder kronor och mixar det med moderna inslag.

För första gången någonsin används ”eye tracking” på en konstutställning för att ge besökarna en extra dimension av konstupplevelsen.

– Det här är ett helt nytt sätt att se på konst. Visst har studier av konst gjorts förut med hjälp av eye tracking, men tekniken aldrig förut tillgängliggjorts för den breda massan. Tobii har utvecklat en demoapplikation specifikt för utställningar och har stora förhoppningar om att se eye tracking i flera utställningssammanhang framöver, säger John Elvesjö, grundare och Executive VP Future Markets på Tobii.

Initiativet har tagits i samarbete med Blekinge tekniska högskola (BTH), som också kommer att genomföra vetenskapliga studier baserad på ”eye tracking”.

– I studien kommer jag att använda eye tracking och intervjuer för att undersöka hur ett antal besökare ser på Nattvarden. Våra ögon är vår rikaste informationskälla – att förstå dess inre hemligheter genom teknologiska framsteg bidrar till nya vetenskapliga insikter. För att forma morgondagens konstnärer krävs en förståelse för ögat, konsten, teknologin och interaktionen däremellan, säger Charlotte Sennersten, forskare på Bleking tekniska högskola.

Eye tracking, eller blickspårning som det också kallas, är en teknologi som gör att datorn kan avgöra exakt var man tittar. Användningsområdena för tekniken är många. Tobii’s Eye Trackers används bland annat till ögonstyrning av kommunikationshjälpmedel för personer med grava rörelsehinder och talsvårigheter. Blicken ersätter helt enkelt mus och tangentbord. Omvänt kan man använda teknologin för att analysera hur människor tittar. Teknologin används inom en mängd forskningsdiscipliner samt av företag för att förbättra reklamkampanjer, öka användarvänligheten hos webb och programvara med mera.

Comments are closed.