Tobii och NTT docomo i samarbete

Tobii Technology, världsledande inom eyetracking och blickstyrning, meddelar att NTT docomo, Japans ledande leverantör av mobila röst-, data- och multimedietjänster, kommer att presentera sin surfplatta ibeam, en prototyp med inbyggd blickstyrning från Tobii. Prototypen kommer att visas upp av NTT docomo under CEATEC i Tokyo 2-6 oktober.

– Det här är ett spännande steg framåt i vårt arbete mot visionen om en värld där blickstyrning är en del av vår vardagsinteraktion med olika apparater, säger Henrik Eskilsson, vd på Tobii Technology. Många ledande aktörer inom konsumentelektronik är i full färd att utforska möjligheterna med Tobiis eyetracking-teknik och vi kommer att få se fler och fler konceptprototyper i takt med att industrin realiserar blickstyrning i olika enheter.

Ibeam-prototypen tillverkas av Fujitsu för NTT dokomos räkning och använder vad Tobii menar är marknadens mest avancerade och kompakta eye tracker, Tobii IS20 (tidigare Tobii IS-2). Med ibeam kommer också NTT docomo att visa framtida möjligheter inom naturliga användargränssnitt med blickbaserad interaktion.

– Sedan införandet av multitouch och gyroskop i mobila enheter har vi sett en explosion av kreativitet från applikationsutvecklare, säger Eskilsson. Med eyetracking blir program mycket mer lyhörda, vilket skapar helt nya möjligheter inom allt från spel till rena B2B-lösningar. Introduceringen av eyetracking och blickinteraktion har möjlighet att generera en andra våg av kreativitet på mjukvarusidan.

Tobii har också utvecklat ett Tobii Gaze Interaction Development Kit med vilket utvecklare snabbt kan komma igång att utforska denna nya modalitet för att addera en ny dimension till användarupplevelsen i sina produkter, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.