Textil av växthusgas och luft

Snart är det möjligt att garderoben består av plagg gjorda av luft! Projektet ”From Air” inom Smart Textiles jobbar mot målet att skapa textilfibrer av växthusgas från luften. Resultatet? Kläder som minskar växthuseffekten.

 

Kläder tillverkade av växthusgas och luft. Det är inte science fiction, utan ett verkligt projekt inom Smart Textiles. För varför nöja sig med att producera kläder så miljövänligt som möjligt när det faktiskt kan gå att producera plagg som bokstavligen bidrar positivt till miljön?
– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”.
Tillsammans med forskare på Högskolan i Borås satsar Smart Textiles på projektet där man vänder på begreppen för att åstadkomma ett systemskifte i textilbranschen med hjälp av den nya tillverkningsmetoden. När metangasen binds i fibern påverkas klimatet positivt genom att motsvarande andel minskar i atmosfären. Dagens konsumtionssamhälle bidrar till stora utsläpp av växthusgaser, som i sin tur ökar växthuseffekten. Därför leder den nya metoden till att man istället får plagg som faktiskt är positiva för miljön.
– Idag består också hälften av alla textila fibrer av syntet, t ex polyester, som tillverkas av fossilbaserade råvaror. Kan vi ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaser.
Målet är nu att ta fram en konkret prototyp, gjord på växthusgas och luft, för att visa marknaden att det går. Förhoppningen är att konsumenterna ska inse betydelsen av att shoppa så klimatsmart som möjligt. Blir det sedan även ett cirkulärt tänkande när det gäller textilfibern, så att producenter och återförsäljare gör det enkelt för kunden att lämna plagg för lagning eller återvinning, behöver textilfibrer aldrig bli sopor.
Projektet ”From Air” är ett samarbete mellan Smart Textiles, Högskolan i Borås och Dedicated Institute.

Comments are closed.