TeliaSonera har valt LTE-leverantörer

TeliaSonera har valt Ericsson och Nokia Siemens Networks som leverantörer av teleoperatörens LTE-nät i de 25 största kommunerna i Sverige samt de fyra största kommunerna i Norge inklusive Oslo.

Ericsson har valts ut som ensam leverantör av utrustning till kärnnäten i de båda länderna medan radionätverken kommer att levereras av både Ericsson och Nokia Siemens Networks. Huawei, som valdes ut att bygga ett provnät i Oslo, kommer att få bygga klart sitt LTE-nät där men är för övrigt tydligen ur leken för den här gången. Enligt TeliaSonera gäller avtalen med Ericsson och Nokia Siemens Networks en successiv utbyggnad av näten under 2010 och 2011.

Ericsson har hittills signerat kommersiella LTE-kontrakt med fyra stora teleoperatörer fram tills idag: Verizon Wireless och MetroPCS i USA, NTT DoCoMo i Japan och nu alltså även TeliaSonera.

Ericsson meddelar samtidigt att de, tillsammans med NTT DoCoMo, har varit mycket aktiva och produktiva inom den internationella standardiseringsorganisationen 3GPP och Ericsson tros äga runt 25 procent av de viktigaste patenten inom 4G/LTE-system baserade på 3GPP standarder för Long Term Evolution (LTE) radio teknologi och System Architecture Evolution (SAE) kärnteknologi.

Comments are closed.