Sveriges bästa Android-applikation

Under hösten kommer Swedish Android Developers Contest att hållas för första gången. I tävlingen kommer svenska utvecklare att kunna delta i kampen om Sveriges bästa Androidapplikation. Vinnaren av den prestigefulla tävlingen kommer att tillkännages under SIME Awards den 12 november.

Android är ett operativsystem för mobiler utvecklat på initiativ av Google. Källkoden är öppen, vilket innebär att vilken utvecklare som helst kan ta fram en applikation till Android Market. Cirka 400 nya applikationer och spel laddas upp här varje vecka. Vid utgången av vecka 33 fanns 8 254 applikationer och spel tillgängliga på Android Market, varav de flesta var gratis.
Grundtanken med den öppna källkoden är att låta utvecklare ta fram smart och nyttigt innehåll utifrån vad de själva eller användarna efterfrågar. Detta utan att behöva betala dyra licensavgifter eller invänta godkännande från en tredje part vilket har en hämmande effekt på utvecklingen.
För att vidare bana väg för denna utveckling har mobiloperatören 3, säljare av Sveriges första Androidtelefon, tagit initiativ till en tävling för utvecklare av applikationer till Android OS.
– Tävlingen är ett sätt för oss att lyfta fram och uppmärksamma duktiga utvecklare som förtjänar sin plats i rampljuset. Det är de som aktivt bidrar till Androids innehåll och användarvänlighet, säger Magnus Sjögren, chef för Online Sales på 3.
Insända bidrag kommer att bedömas av en officiell jury bestående av representanter från 3, Spotify, SIME och The Viral Company. Juryn kommer att lägga vikt vid applikationens idé, funktion och design. Koden i sig kommer inte att vara föremål för bedömning.
– Vi ser fram emot att ta pulsen på svenska utvecklare och värdera deras kreativa höjd. Android är en lovande ny plattform som bjuder in till funktionellt och spännande innehåll, vi räknar därför med ett tufft juryarbete, säger Mattias Arrelid, projektledare, Spotify.
Ola Ahlvarsson, jurymedlem och arrangör av SIME, betonar det skifte som mobilindustrin står inför:
– Mobila applikationer i allmänhet och Androidapplikationer i synnerhet håller på att bryta ner murarna mellan mobilentreprenörer och användare. Applikationer kommer snart att vara en lika naturliga del av mobiltelefonen som tangentbordet för PC:n.

Comments are closed.