Svensk videostabilisering vann ”Young Bulls”

På gårdagens "Bully Awards Gala Night" i Barcelona vann svenska Imint i kategorin "Young Bulls" för sin nya videostabiliseringsmjukvara Vidhance Mobile för mobiltelefoner. Mjukvaran gör det för första gången möjligt att få skakningsfri video i proffsklass från en vanlig mobilkamera.


Imint-ledningen tar emot  priset på Bully Awards Gala Night

Vi har tidigare skrivit om Uppsalaföretaget Imints system för videostabilisering (klicka här) , där företaget haft stora framgångar när det gäller stabilisering av video från helikoptrar och förarlösa flygplan (t ex för brandövervakning). Men den stora volymmarknaden finns förstås i mobiltelefoner, där det i stort sett är omöjligt att hålla kameran stadigt. Tidigt i våras berättade företaget om vad som var på gång, i går kväll visades den nya produkten på "the White Bull European Tech event Pathways 2014" och i dag lanseras Vidhance Mobile "på riktigt".

Bara mjukvara
De mekaniska stabiliseringssystem som finns för att stabilisera större videokameror är naturligtvis otänkbara i mobilkameror. Varken utrymmes- pris- eller energibudget tillåter sådana lösningar.

Men det är heller inte nödvändigt. En kombination av snabb högupplösande kamera och höga processorprestanda gör att det åtminstone är teoretiskt möjligt att lösa problemet i mjukvara. Det har Imint tagit fasta på, när de lyckats att "klämma in" sin stabiliseringsmjukvara i mobiltelefonens prestandabudget.

TV-klass
Resultatet är imponerande. Den Android-version av mjukvaran som lanseras idag stabiliserar bilden från telefonen så att filmkvaliteten ser ut att vara i bioklass. Skakningar och vibrationer elimineras, samtidigt som fördröjningen är minimal. Mjukvaran placeras som ett lager i operativsystemet, vilket gör att alla applikationer som använder kameran kan dra nytta av stabiliseringen.

Mjukvaran är baserad på flerårig forskning vid Uppsala Universitet och grundteknologin är patenterad av Imint. Teknologin har hittills använts inom försvars- och rymdområdet och det har krävts mycket optimering för att få det hela att fungera i en såpass begränsad plattform som en mobiltelefon.

Det finns i och för sig enkla varianter av optiska eller mjukvarubaserade stabiliseringssystem för mobiltelefoner. Men de klarar inte de lågfrekventa skakningar som är så irriterande i videofilmer tagna med mobilkameror. Lösningen från Imint är mycket mera långtgående och ger ett mera steadycamliknande resultat.

Integrera
Vidhance Mobile är inte en app. Mjukvaran måste integreras på operativsystemnivå i telefonen. Företrädare för Imint diskuterar nu med olika mobiltelefontillverkare om försäljning av licenser.

I de diskussionerna lär Imint ligga mycket bra till. Konkurrensfördelarna med att ha en videokamera i proffsklass är naturligtvis mycket stora. Alla vet ju hur hopplöst det är att försöka hålla en mobiltelefon stilla.

Comments are closed.