Stena Metall kör ZBee på Marstrand

Ett nytt svenskt elfordon har sett dagens ljus. ZBee är tänkt för stadsmiljö och kortare transporter där en vanlig bil ofta kan vara helt överflödig. I samarbete med Stena Recycling blir bilen också ”designad för återvinning” vilket innebär att man väljer rätt material och design ur ett återvinningsperspektiv. Den nya elbilen finns på plats under Stena Match Cup på Marstrand nu den 2-7 juli.

 

– En modern ”tuk-tuk” med eldrift. Perfekt för transporter i stadsmiljö.

Så lyder den kortkorta presentationen av ZBee, presenterad av Göran Folkesson, vd för Clean Motion som producerar det nya elfordonet som har tre hjul och klassas som en EU-moped.

Han menar att det finns ett stort glapp mellan cykel och personbil idag. Tanken är att ZBee ska fylla det glappet – när det är för långt för cykel och överflödigt med en vanlig personbil.

– När behövde du senast ett fordon med en toppfart på 200 km/h för att åka och handla eller köra barnen till träningen? Det är här ZBee kommer in i bilden.

Är man intresserad av innovativ elbilsteknik är tipset att åka till Marstrand den här veckan. Under Stena Match Cup 2-7 juli ska två ZBee användas av Stena Recyclings återvinningsteam "Recycling Crew" för transporter längs kajen.

Stena Recycling ingår också i en projektgrupp som ska göra ZBee ”designad för återvinning” innan den sätts i serieproduktion. Det handlar om att anpassa designen och göra smarta materialval ur ett återvinningsperspektiv.

– Bygger man ett fordon med stark miljöprofil idag är det nödvändigt att tänka på återvinningen från början. Vi kommer bland annat hjälpa till att optimera karossen och ta fram en plan för hur man kan återvinna bilen när den har rullat klart, säger Jonas Christéen på Stenas avdelning för forskning och utveckling.

Lätt och smidig
ZBee väger 150 kg, rymmer tre personer och har en räckvidd på 35 eller 70 km beroende på om man kör på ett eller två batteripackar. Den uppges bara förbruka sju procent av den energi som krävs för en vanlig personbil.

– Nyckeln till hög energieffektivitet är att reducera fordonets vikt så mycket som möjligt. Mindre vikt betyder också mindre batterier. Tack vare smart design i kompositmaterial är ZBee avsevärt lättare än andra fordon i samma storlek. Det gör den till ett miljösmart och energieffektivt alternativ, säger Göran Folkesson.

Fakta om Zbee:
Klassad som EU-moped
Längd: 2,4 m
Bredd: 1,2 m
Höjd: 1,5 m
Vikt: 180 kg
Motoreffekt (nominell/max): 2,4 kW/5kW
Energiförbrukning: 39Wh/km (50Wh/km vid max hastighet)
Räckvidd: 40-50km
Toppfart: 45 km/h
Säkerhet: Trepunktsbälte på alla platser.

Comments are closed.