Statligt stöd bättre än straffskatt

Staten kan göra mycket för att hjälpa elektronikindustrin, men den planerade straffskatten på elektronik hör definitivt inte dit. Att sätta en "fulstämpel" på elektronik är något av det mest negativa man kan tänka sig.
S.E.E. inleddes med en paneldebatt om elektronikindustrins framtid i Sverige. Tanken var att tala om innovationskraft och hur man kan underlätta för företag att snabbare komma ut med sina idéer på marknaden, men mycket kom att handla om den planerade punktskatten på elektronik. Skatten motiveras av miljöhänsyn, men riskerar att få totalt motsatt effekt.
– Alla miljöprojekt förutsätter avancerad elektronik och att i det läget sätta en "fulstämpel" på elektronik är galet, säger Sara Mazur, chef för Ericsson Research. Idag mer än någonsin behöver vi locka ungdomar till elektronikområdet och det gör vi definitivt inte genom att klassa elektronik som miljöfarligt.


I panelen, från vänster: Charlotte Brogren, GD Vinnova, Mats Odell, ordförande Smartare Elektroniksystem, Maria Månsson, ordf Svensk Elektronik, Hans Hentzell, Swedish ICT, Sara Mazur, chef Ericsson Research och Olle Hulteberg, vd Inission. Diskussionen leddes av journalisten Lennart Persson.
Läs mer.

Ladda ner instrumentöversikten

Läs temaartiklarna om mätteknik och radiomätteknik

Läs temaartiklarna om embeddedsystem

Klicka här för att prenumerera på
Elektronik i Nordens Nyhetsbrev

Läs nyhetsbreven på webben

Comments are closed.