Slår världsrekord i 5G spektrumeffektivitet

Ny forskning utförd av ingenjörer från universiteten i Bristol och Lund har, tillsammans National Instruments (NI), visat hur ett massivt antennsystem kan erbjuda en 12-faldig ökning av spektrumeffektiviteten, jämfört med 4G.

I testbädden vid Bristol university används 128 antenner i en Massive MIMO-konfiguration.

Multipel antennteknik, så kallad MIMO, används redan i många Wi-Fi-routrar och 4G mobiltelefonsystem. Normalt används upp till fyra antenner vid en basstation. I Bristolimplementeringen användes 128 antenner vid basstationen och en flexibel prototypplattform från NI baserad på LabVIEW systemdesign-programvara och PXI hårdvara.

Hårdvaran bakom demonstrationen lämnades till Bristol University som en del av ”Bristol Is Open” programmerbara stadsinfrastruktur. Lunds universitet har en liknande uppsättning döpt till Massive MIMO testbed – LuMaMi – och det här gör det möjligt för forskare vid båda universiteten att arbeta parallellt med sin utveckling.

Bristol Massive MIMO-system, som används för demonstrationer, arbetar vid en bärfrekvens på 3,5 GHz och stöder samtidiga trådlösa anslutningar för upp till 12 enskilda antennklienter. Varje klient delar på en gemensam 20 MHz radiokanal. Demonstrationen av Massive MIMO genomfördes i atrium Bristol Merchant Venturers Building och enligt NI uppnåddes ett världsrekord avseende bandbreddseffektivitet på 79,4 bit/s/Hz. Det motsvarar en sammanlagd hastighet på genomströmningen på 1,59 Gbit/s i en 20 MHz-kanal.

– Vi ser massiv MIMO som den mest lovande 5G-tekniken och vi har drivit den framåt tillsammans med partners i Bristol och i vårt EU-projekt Mammoet. Det är ett nöje att se dessa ansträngningar förverkligas, säger Ove Edfors, professor of Radio Systems vid Lunds universitet.

Comments are closed.