Sensor mäter töjning bättre

Töjningssensorn ESR från Leine Linde kan användas för att övervaka strukturella tillstånd, eller för maskinstyrning. Sensorn har en belastningsfri mätprincip och ger högupplösta data direkt in i valfritt system.

En ESR-sensor placeras enkelt på släta ytor där belastning och mekaniska krafter förekommer. Den kan användas på kranar, transportband, broar, byggnader, vindkraftverks rotorblad – överallt där belastningar förekommer och där det är viktigt att mäta den påverkande kraftens effekt på strukturen.

Sensorn är anpassad för användning i utsatta miljöer.

Konstruktionen utgår från en optisk pulsgivare med en mekanisk mätarm som fästs på den yta som ska mätas. Belastningskraften kan beräknas av det efterföljande systemet, utifrån den positionsförändring som uppstår då sensorarmens läge förskjuts.

Pulsgivarsignalen överförs via ett digitalt gränssnitt, EnDat. Det ger betydligt bättre signalkvalitet, noggrannhet och robusthet än vad konventionella trådtöjningsgivare ger.

Materialet i produktens mätarm kan anpassas till det material som mätningen utförs på. Denna passiva temperaturkompensation ökar noggrannheten i själva mätningen vid omgivande temperaturväxlingar.

Enkelhet vid installation och driftssättning var en drivande faktor bakom produktutvecklingen. Därför finns olika monteringsalternativ och tillbehör.

Sensorn kan anpassas för permanent installation, med kontinuerliga mätningar, eller användas för tillfälliga mätningar.

Sensorns upplösning är 0,025 µe (µm/m) och mätområdet är ±5 000 µe (µm/m). Kapslingen är klassad som IP66, vilket betyder att den är dammtät och har skydd mot kraftig överspolning av vatten. Den kan användas i ett temperaturområde från -40°C till +100°C.

 

Comments are closed.