Annons

Rymdforskning och rymdindustri i symbios

När Luleå tekniska universitet presenterade en stor satsning på rymdforskning och utbildning fanns representanter för svensk rymdindustri på plats. Det var kick-off för universitetets rymdforskarskola, som förutom hög utbildningskvalitet, också skall ge bränsle till den svenska rymdindustrin.


En av två nya professorer vid Luleå tekniska universitet, Javier Martin-Torres, hämtar data från farkosten Curiosity på planeten Mars. Foto NASA.

– Vi befinner oss i en väldigt teknologidriven bransch och vi behöver kontinuerligt ny teknologi för att vara konkurrenskraftiga, säger Hans Nilsson, GKN Aerospace Sweden AB. Då gäller det att vara tidigt ute med forskning och teknikutveckling, därför vill vi den här typen av samarbeten. Universitetet står för den experimentiella miljön och studenterna. Vi står för de tillämpade projekten. Så samarbetet är en win-win situation.
Bland den rymdindustri som fanns representerad på kick-offen fanns bland andra GKN Aerospace Sweden AB, SSC, OHB Sweden, RUAG Space AB och Satmission AB.
– För att vara konkurrenskraftiga måste vi ha spetskompetens och det får vi tillsamman med forskare, säger Tomas Thungen, RUAG Space AB. Därför är det viktigt för oss att interagera med Akademin och därför prioriterar vi tillämpad och industriell forskning.
I centrum för Luleå tekniska universitets stora rymdsatsning står den framgångsrika rekryteringen av två internationella toppstjärnor inom två olika forskningsområden. Det handlar om professor Reza Emami från Kanada som skapar ett helt nytt forskningsämne, rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet med ett eget satellitlab och vars forskning till stor del bygger på samarbete med rymdindustrin. Professor Javier Martin-Torres från Spanien, vars forskningsämne är atmosfärsvetenskap, kommer inom kort att vara med och presentera en stor världsnyhet inom rymdforskning. Det handlar om forskningsresultat kopplade till en meterologisk station på Mars, REMS, som hör till Curiosity Rover.
Satsningen på de två professorerna innebär även ett antal nya forskare och nyanställning av 20 doktorander till forskarskolan i rymdteknik, där även Institutet för rymdfysik (IRF)är samarbetspart. Den SpaceMasterutbildning som sedan tidigare är knuten till universitetet, förlängs. Sammanlagt handlar universitetets rymdsatsning om minst 75 miljoner kronor tillsammans med företag och forskningsfinansiärer. Luleå tekniska universitet befäster sig ytterligare som rymdcentrum.
-Rymden är viktig för Luleå tekniska universitet det är därför vi gör den här stora satsningen på utbildning och forskning, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet. Vi hoppas nu på nya forskningssamarbeten med svensk rymdindustri.
– Genom satsningen på rymdforskarskolan med ett mycket kraftigt resurstillskott befäster universitetet sig som ett rymdcentrum, säger prefekt Jonas Ekman vid Luleå tekniska universitet. Rymdforskarskolans projekt ska kopplas till behovsdriven forskning som efterfrågas av rymdindustrin. Det i sin tur bidrar till att redan etablerade företag i rymdsektorn kan växa och helt nya starta vilket genererar nya arbetstillfällen.

Comments are closed.