Robotstyrning skärper biltestresultat

För att få exakta och repeterbara resultat vid tester på bana börjar forskare och testföretag inom biltestnäringen i Norrbotten använda robotar för att helt eller delvis manövrera testbilar.

För första gången visas en sådan robot av forskare vid Luleå tekniska universitet när årets upplaga av Swedish Automotive Testing Seminar (SATS) äger rum i Arvidsjaur kommande vecka.
– Det är första gången i Sverige som vi använder styrrobotar i forskning om biltester, och i den omfattning som det handlar om här så lär det vara första gången även sett i ett globalt perspektiv, säger Håkan Fredriksson, forskare vid Luleå tekniska universitet.
Användning av styrrobotar, elektrifiering av tunga transporter, hur framtidens elbil kan se ut, hur batterier klarar kallt klimat. Det är några exempel på ämnen när årets upplaga av (SATS) äger rum i Arvidsjaur nästa vecka. Det är kompetenscentret (CASTT) Centrum för bilsystemteknik och testning, vid Luleå tekniska universitet som arrangerar seminariet, i samarbete med Test Site Sweden och Swedish Proving Ground Association.

Comments are closed.