RF till en fjärdedel av energin

Norska Energy Micro fortsätter nu med nästa steg. Nu är det dags att sänka energiförbrukningen dramatiskt på RF-kommunikationen.

Att Geir Førres Energy Micro skulle ge sig in i RF-kriget var inte oväntat. Det var ju trots allt hans förra företag Chipcons paradgren och RF-kommunikation är dessutom något av en norsk specialitet. Men han sticker den här gången ut hakan längre än vanligt och lovar att sänka energiförbrukningen till en fjärdedel. Det dubbelt så mycket som han lovade för enkapseldatorn.
– Den gången lovade jag att halvera förbrukningen och vi kom ner till en fjärdedel. Den här gången tror jag att vi skall kunna nå en fjärdedel, även om vi förstås inte kan garantera det ännu. Men vi har gjort en del förberedande arbete som pekar på att det kommer att fungera.
– De senaste fem till sju åren har RF-lösningarna blivit kompaktare och stabilare, men energiförbrukningen har inte minskat. Vi är övertygade om att vi skall kunna klara att sänka energiförbrukningen rejält och då har vi en mycket bra position.
RF-konstruktörer växer inte på träd och man kan knappast räkna med att få tag i tillräckligt många erfarna konstruktörer.
– Men vi har redan såpass många erfarna konstruktörer att vi kan plocka nyutexaminerade ingenjörer från högskolan och vidareutbilda dem hos oss. Vi tackar förstås inte nej till erfarna konstruktörer heller.
I första steget kommer Energy Micro att ta fram en separat tranceiverlösning. Först därefter är det dags för integrerade lösningar.
– Idag har vi 22 enkapseldatorer och när året är slut har vi femtio. Om vi skall ta fram sex RF-varianter har vi potentiellt 300 kombinationer och vi ännu vet inte vilka kombinationer som är intressantast.
– Sedan ser vi att de som har både en- och tvåchipslösningar säljer lika bra av tvåchipslösningarna som av enchipslösningarna, så det är nog en bra affär att börja på det här sättet.
– Vi kommer minst att stödja frekvensområdet från 868 till 870 MHz, 915-928 MHz och 2,4 GHz. Vi kommer också att stödja protokollet Wireless M-buss, som är ett väldigt populärt protokoll. Och vi sannolikt att stödja 802.5.4, vilket ger oss möjlighet att köra ZigBee, men det vet jag ännu inte om vi skall göra.
Geir Førre berättade i höstas att hans företag siktade på att kunna nå en procent av marknaden för enkapseldatorer fram till 2017.
– Det ångrar jag idag. En procent år 2017 är fullständigt realistiskt och vi kan göra bättre än så. Idag siktar vi i stället på 10 procent av marknaden fram till 2020. På den nivån finns det bara ett företag.

Comments are closed.