ResQU i samarbete med Data Respons

Data Respons går in i ett utvecklingsprojekt för ett luftburet söksystem.

– Vi är mycket glada att Data Respons ville ta sig an vårt utvecklingsprojekt, söksystemet Hepkie, för helikoptrar säger Andreas Ekengren vd på ResQU AB.

Heptie är företagets varumärke för sin luftburna produkt.

ResQU AB uppges bryta ny mark inom gsm-tekniken med ett söksystem avsett för räddningshelikoptrar. Projektet genomförs i samarbete med Data Respons som bidrar med utveckling och industrialisering av systemet som, utöver en hög grad av teknisk komplexitet, ska tåla extrema miljöförhållanden.

ResQU AB:s sökutrustning uppges kunna pejla nödställdas mobiltelefoner på över 25 kilometers avstånd. Systemet fungerar med vanliga mobiltelefoner och ska vara operatörsoberoende samt fungera oavsett om den nödställde har mobilteletäckning eller ej.

Med systemet uppges räddningsorganisationer snabbare kunna finna och undsätta människor i nöd i öde områden, efter snöskred eller vid stora katastrofer som jordbävningar. Systemet sägs även ge minskad riskexponering för räddningspersonalen, enligt ett pressmeddelande.

– Detta är ett krävande uppdrag med en spännande potential. Vi ska bidra med utveckling och industrialisering av en produkt som ska tåla extrema miljöförhållanden. Det innebär att Data Respons utvecklar, testar och levererar sökenheter klara för montering i helikopter medan kunden fokuserar på applikationsutvecklingen i produkten, enligt Anders Alvin vid Data Respons, via samma pressmeddelande.

Comments are closed.