Redaktionsbrev nr 05 2013

Saltsjö-Boo 10 maj 2013

Tyck till om Radiomätteknik, Elektromekanik och Passiva komponenter!

I slutet av maj är det dags att sätta fokus på två nya temasektioner på Elektronik i Nordens webbsida. Den här gången handlar det om radiomätteknik och kontaktdon/elmek/passiva komponenter och du är välkommen med bidrag och åsikter.

I sektionen för RF-mätteknik
kommer vi denna gång att presentera två artiklar som beskriver två mycket viktiga områden i ämnet: Det ena är hur man skall tolka begreppet "tredje ordningens interceptpunkt", IP3, men också hur man bör mäta för att utnyttja instrumentens hela kapacitet och därmed undvika att få felaktiga mätvärden. Det andra är fasbrusmätningar, som kan utföras på en rad olika sätt, med olika utfall. Fasbruset är en viktig parameter vid all kommunikation och särskilt i system med komplex modulation och i smalbandiga system.

Vi tar även upp hur en spektrumanalysator bör vara uppbyggd för att man skall kunna göra noggranna mätningar så snabbt som möjligt. Slutligen presenterar vi en artikel som visar hur ingångssteget till en multimods MIMO-mottagare enkelt kan byggas upp. Kontakta Gunnar Lilliesköld på +46 8 622 55 11 eller maila till gunnar@elinor.se om du vill diskutera ämnet.

Och vad kan väl vara nytt på det passiva området?
Ja, som vanligt är det en hel del. Miniatyriseringen fortsätter förstås, både vad gäller passiva komponenter och kontaktdon. Dessutom händer en hel del på kondensatorområdet, bland annat angående tillförlitlighet och produktlivslängd. Kontakta mig gärna om du har uppslag till artiklar eller är intresserad vill skriva själv. Du når mig på tel +46 8 715 72 19 eller på email gote@elinor.se.

Som vanligt uppdaterar vi två teknikområden varje månad, nämligen Radioteknik och Embeddedteknik. Kontakta Gunnar Lilliesköld på +46 8 622 55 11 eller gunnar@elinor.se om du vill diskutera radioteknik. Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera embeddedteknik.

Tidigare års teknikartiklar går att läsa på flera olika sätt. Vi lägger efter hand över artiklarna i "riktigt" webbformat, där allt är sökbart och läsbart från vilken typ av dator eller intelligent enhet som helst. Vi har hunnit med hela 2012 och fortsätter ytterligare några år bakåt. Tidigare årgångar av papperstidningen finns också både i PDF-format och flash-format – precis som vanligt.


Göte Fagerfjäll
www.elektronikinorden.com (www.elinor.se)
gote@elinor.se

Glöm inte att prata webbannonsering med Tommy Jägermo +46 8 540 865 12, tommy@elinor.se eller Kim Edenbro +46 8 511 766 55, kim@elinor.se . Även om det ser fullt ut på hemsidan och i nyhetsbreven så finns det fortfarande möjligheter att synas. Hör av er för förslag, priser och placeringar. Eller läs på hemsidan under rubriken "Annonsera". Prislistan med årets teman finner ni i högerspalten

Comments are closed.