Opera i reaktorhallen

1966 publicerades boken ”Sagan om den stora datamaskinen”, en visionär framtidsskildring av Nobelpristagaren Hannes Alfvén, tidigare professor i fysik på KTH. Nu har KTH i samarbete med Stiftelsen Vadstena-Akademien skapat en opera baserad på boken och som bär titeln ”The Tale of the Great Computing Machine”. Scenen är Reaktorhallen R1, djupt under KTH.


Reaktorhallen R1, insprängd i berget djupt under Valhallavägen, är platsen för Sveriges första kärnkraftsreaktor

Operan ges i 17 föreställningar med premiär den 1 december på experimentscenen Reaktorhallen R1 på KTH:s campus. Det är konstnärsparet Åsa och Carl Unander-Scharin som har fått uppdraget att skapa den. De konstaterar att ”The Tale of the Great Computing Machine” handlar om vad det innebär att vara människa om vi släpper taget och överlämnar allt till datorsystem och det som vi i dag kallar artificiell intelligens.

– Artificiell intelligens, eller robothjärnan som man sade på 60-talet, kan användas till både bra och dåliga saker. Den nya operan väcker existentiella frågor om människans roll i en framtid där allt har överlåtits till artificiell intelligens; att som människa ställa sig frågan ”Vart kan det här ta vägen om vi inte tänker oss för?”.

Det är en kammaropera i en akt på cirka 75 minuter. Historien berättas av Computa, en förinspelning av hovsångerskan Anna Larsson. Hela scenrummet utnyttjas av dansare, sångare och musiker. Viktiga roller har också två robotar från ABB samt The Vocal Chorder, ett interaktivt digitalt instrument som utvecklats av Åsa och Carl Unander-Scharin.

Comments are closed.