Nytt hjälpmedel för rörelsehindrade

Svenska Tobii Technology lanserar nu sin produkt Tobii PC Eye, som uppges vara den mest avancerade fristående ögonstyrningsprodukten som finns för standard persondatorer.

 

PC Eye fästs på skärmen och
ansluts till ett USB-uttag.

Tobii’s produkt PC Eye översätter ögonrörelser till muspekaren på skärmen. Den läser av användarens ögonrörelser och är en alternativ metod för att styra datorer för personer som till exempel lider av nedsättning i sin motorik. Det är bara att koppla in Tobii PCEye för att börja använda alla de Microsoft Windows-program och funktioner som användaren kanske redan är van vid. Enheten sätts fast på skärmen och ansluts via en USB-kabel.

PC Eye uppges effektivt kunna spåra nästan varje användares ögonrörelser oavsett dennes ögonfärg, huvudrörelser eller belysningsförhållandena i rummet.
 
Om Tobii Technology

Tobii Technology är verksamma inom området ”eye tracking” – en teknologi som innebär att en dator kan avgöra exakt var man tittar. Ögonstyrning kan användas inom en mängd olika områden. Tobii har utvecklat produkter för analys av exempelvis reklam och för användbarhetstester av webbsidor och programvara.

Företaget utvecklar även kommunikationshjälpmedel såsom ovan för handikappade, där ögonstyrning möjliggör för personer med sjukdomar såsom CP, ALS eller förlamningsskador att kommunicera via datorer, endast med hjälp av blicken.

Tobiis kunder och användare finns över hela världen och företaget arbetar kontinuerligt på att ta sin kärnteknologi till nya användningsområden, som spel, diagnostik och bilsäkerhet. Tobii grundades 2001 och uppges vara ett av Sveriges snabbast växande teknikföretag. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm och har filialer i USA, Tyskland, Norge, Japan och Kina. Produkterna säljs direkt samt via återförsäljare och samarbetspartners över hela världen.

Comments are closed.