Nytt 5G-rekord och prisregn över doktorander

LTH-doktoranden Steffen Malkowsky har tillsammans med forskarkollegor från Lunds och Bristols universitet slagit ett världsrekord i 5G-teknik och därmed överträffat det världsrekord som han själv i våras var med om att sätta. Det lyckade experimentet är ett viktigt steg mot en ny typ av trådlös kommunikation – ett system där extremt svaga radiosignaler lyckas ge radikalt förbättrad uppkoppling.


Paul Harden, Bristols universitet och Steffen Malkowsky, LTH
Forskare vid Lunds och Bristols universitet har i en rad experiment använt en 5G-teknik som kallas Massiv Mimo (efter multiple input, multiple output) och satt inte bara ett utan två världsrekord i så kallad spektrumeffektivitet för trådlös kommunikation. Något förenklat kan man säga att spektrumeffektivitet mäter hur mycket data man lyckas packa in i den radiosignal som skickas ut från antennen.
Den teknik som forskarna tagit fram är en extremt effektiv 5G-teknik – den mest effektiva någonsin när det gäller att hantera många samtidiga användare. I sitt senaste världsrekord lyckades forskarlagen från Lund och Bristol uppnå mer än tjugo gånger så hög total datahastighet som dagens 4G-teknik. Därmed dubblerade de nästan sitt tidigare rekord, där de med samma teknik uppnådde en tolvfaldig förbättring.
– Att vi satte världsrekordet var en viktig händelse, eftersom vi visade att det är möjligt att överföra 22 gånger mer data än i nuvarande trådlösa system, säger Steffen Malkowsky, doktorand i Elektro- och informationsteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Även om målet för 5G är att öka den sammanlagda överföringskapaciteten 1 000 gånger är detta ett stort steg.
Häromdagen hölls en prisceremoni arrangerad av företaget National Instruments (NI) i Austin, Texas. Där fick Steffen Malkowsky och forskarkollegan Paul Harris – doktorand vid universitetet i Bristol – ta emot hela fem separata utmärkelser för forskningen kring Massiv Mimo: NIs Wireless and Mobile Communications Award, NIs Engineering Grand Challenges Award, Hewlett Packard Enterprise (HPE) Edgeline Big Analog Data Award, Powered by Xilinx Award och 2016 Customer Application of the Year Award.
– Det känns fantastiskt och som ett erkännande av det arbete vi gjort. En rad personer vid Lunds och Bristols universitet och National Instruments har gjort viktiga insatser i projektet.
I slutet av augusti kommer Bristolforskarna till Lund för att testa hur bra tekniken fungerar när de uppkopplade enheterna är i rörelse.
– Det är ju en mer realistisk situation, för den som använder exempelvis en mobiltelefon sitter ju inte alltid stilla.
Ove Edfors, professor i radiosystem vid Lunds Tekniska Högskola, påpekar att Massiv Mimo-tekniken har fördelen att den kan minska trängseln bland radiovågorna och att den öppnar för en ny form av trådlös kommunikation.
– Medan konventionella system använder tids- eller frekvensdomänen för att dela resurserna mellan olika användare tar Massiv Mimo ett steg mot den rumsliga domänen. Genom att använda ett stort antal antenner på basstationen eller masten är det möjligt att uppnå enorma vinster både när det gäller energieffektivitet och spektrumeffektivitet. Som användare kommer man att uppleva både snabbare nerladdning och mer pålitlig uppkoppling.


Steffen Malkowsky, LTH

Comments are closed.