Ny väggradar till försvaret

Den svenska försvarsmakten köper Cinsides handhållna väggradar CPR3.

CPR3 är en radar som detekterar människor bakom väggar eller andra hinder enbart genom andningsrörelserna. Försvarsmakten har tidigare testat en prototyp och den färdiga radarn kan komma att bli en del av försvarets standardutrustning.

LEAD-bolaget Cinside säger sig vara först med att kommersiellt kunna erbjuda en väggradar i handhållen storlek och den första leveransen från serieproduktionen går till den svenska försvarsmakten som beställt ett antal exemplar för utprovning.
– Målet är att utrusta den enskilde soldaten med detta instrument för att erhålla en viss se-igenom-förmåga. Med CPR3 kan man få en indikation på om någonting rör sig på andra sidan väggen. Det är viktigt med denna typ av information för att höja säkerheten och framgången vid uppdrag i bebyggelse som det ofta handlar om nuförtiden, till exempel. i internationella operationer, säger Nils-Erik Rönnberg på Försvarets materielverk.

– Det här är en viktig milstolpe för Cinside att vi nu kan leverera vår första produkt. Att vi också får en välrenommerad referenskund är av stor betydelse för oss. Förutom Polisen i Sverige har vi flera utländska intressenter som vill prova vår väggradar, säger Dan Axelsson, vd på Cinside.
Cinside AB startade i Linköping 2007. Grundarna har mångårig erfarenhet av forskning inom radarteknik och radarsystem på FOI i Linköping. Affärsidén är att utveckla och sälja radarprodukter och lösningar inom nya applikationsområden där stort behov finns. De första produkterna riktar sig mot försvar, polis och räddningstjänst för att höja säkerheten och effektiviteten. Cinside är ett medlemsföretag i företagsinkubatorn LEAD.

Comments are closed.