Nu är AI Innovation of Sweden invigt

Idag öppnade samarbetsprojektet ”AI Innovation of Sweden”. Mer än 40 samarbetspartners har hittills anslutit sig. Huvudtalare vid invigningen var energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

AI Innovation of Sweden är grundad av Vinnova, Region Västra Götaland, och partners från näringslivet, forskningsinstitutioner och högskolor. Centrum för den första delen av initiativet finns på Lindholmen Science Park i Göteborg.
– Sverige måste fokusera sina ansträngningar inom AI för att bli långsiktigt konkurrenskraftiga, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova. AI Innovation of Sweden är en viktig pusselbit i form av en nationell struktur med flera geografiska noder.
– Nu finns den första, västra, noden på plats och senare kommer andra noder på andra platser och med andra profiler. Tillsammans kan vi på det här sättet flytta fram Sveriges position.
AI Innovation of Sweden är alltså tänkt att fungera som en motor för det svenska AI-ekosystemet. I initiativet finns gemensamma resurser som en “Data Factory”, som skall göra data tillgängligt på nya sätt och “Co-Location sites” som skall förbättra samarbete och göra det lättare att dela kunskap.
– Målet är att Sverige skall bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. AI Innovation of Sweden kan hjälpa till med att göra det till verklighet.
Idag lanserades också den fritt tillgängliga online-utbildningen ”Elements of AI”. Utbildningen har som mål att förbättra kunskaperna inom AI och stöttas av Helsingfors universitet och det finska konsultföretaget Reaktor. Hittills har en procent av Finlands befolkning och över 130 000 studenter startat utbildningen.
Vinnova finansierar översättningen av kursen till svenska och AI Innovation of Sweden koordinerar satsningen mot svensk industri, högskolan och allmänheten. Linköpings Universitet är akademisk partner.
– Alla berörs av AI och det är därför viktigt att öka kunskapen överallt, säger Fredrik Heintz, AI -forskare vid Linköpings Universitet. Vi skall göra vårt bästa för att ge kursen ännu bättre spridning i Sverige än i Finland.

Comments are closed.