Note tillverkar för minikraftverk

Note kommer att för Cleanenergys räkning tillverka kretskort och elektromekaniska skåp till ett miljövänligt ”minikraftverk” för solkraft, bio- och naturgas. Under utvecklingsarbetet har komponentdatabasen NOTEfied använts.

Cleanergy är en av världens ledande aktörer inom Stirlingmotorteknologin.
Stirlingmotorn, en form av varmluftsmaskin, patenterades 1816 av den skotske prästen Robert Stirling. Den arbetar med två kolvar i en gemensam cylinder och drivs ytterst av temperaturskillnaden mellan kolvarna. Kolvarnas anslutning till vevaxeln skiljer 90° vilket ger en vibrationsfri gång.
Stirlingmotorerna, som kännetecknade av hög effektivitet och mycket lång livslängd, kommer av Cleanergy att användas för att ge rörelseenergi som driver elgeneratorer. Den värme som krävs kommer från solfångande paraboler eller från uppvärmning av bio- och naturgas.
– Note samarbetar sedan tidigare med vår utvecklingsleverantör och har den kompetens och utrustning som krävs. Tack vare komponentdatabasen NOTEfied säkras våra produkters livslängd, säger Tord Lätt, platschef och inköpsansvarig på Cleanergy. Notes geografiska placering passar oss också bra eftersom de har både lokal och global närvaro. Inledningsvis kommer vi att arbeta nära fabriken i Torsby, sedan har vi möjlighet till kostnadseffektiv volymproduktion i Kina.

 

Comments are closed.