Nokia går in på mobilmarknaden

Nokia planerar att gå in på marknaden för mobiltelefoner igen. Det var i en intervju i den tyska tidskriften Manager Magazine förra veckan som Nokias ceo Rajeev Suri kom med det beskedet.

Nokia har planer på att starta upp verksamhet inom segmentet mobiltelefoner när det avtal som företaget har med Microsoft löper ut vid årsskiftet 2015/2016.

– Vi kommer att leta efter lämpliga partners, sa Rajeev Suri i intervjun som publicerades på torsdagen i förra veckan. Microsoft gör mobiltelefoner. Vi skulle helt enkelt bara utforma dem och sedan göra varumärket tillgängligt för licensiering.

Många marknadsanalytiker räknar med att Microsoft kommer att skriva av hela eller delar av de 7,2 miljarder dollar som företaget betalade för Nokias mobiltelefonverksamhet 2014. Det blev en uppenbar felsatsning då Microsoft endast lyckats få en marknadsandel på tre procent.

Nokia vill även sälja av sin kartverksamhet Here och använda pengarna som en del i finansieringen av affären med Alcatel-Lucent. Det här ska ha dragit till sig intresse från de tyska fordonstillverkarna BMW, Audi och Mercedes men det ska även finnas spekulanter i Silicon Valley och bland kinesiska Internet- och teknikföretag.

På frågan om det finns någon spekulant som Nokia föredrar säger Rajeev Suri till tidskriften;

–  Vem som helst som kan förbättra verksamheten på lång sikt är en bra köpare.

Comments are closed.