Nokia avser köpa Alcatel-Lucent

Nokia och Alcatel-Lucent meddelar att de ingått en avsiktsförklaring som innebär att Nokia kommer att lägga ett bud på Alcatel-Lucent. Båda företagens styrelser har godkänt villkoren där 0,55 av en ny Nokia-aktie erbjuds för varje aktie i Alcatel-Lucent. Budet värderar Alcatel-Lucent till 15,6 miljarder euro.

Det framgår av ett pressmeddelande idag.

Nokias stängningskurs var igår den 13 april 7,77 euro vilket innebär att aktiebudet på Alcatel-Lucent kan värderas till totalt 15,6 miljarder euro efter full utspädning. Det motsvarar en premie på 28 procent ställt mot Alcatel-Lucents aktiekurs de senaste tre månaderna.

Förutsatt att transaktionen slutförts under första halvåret 2016 kommer det sammanslagna bolaget sikta på att uppnå kostnadssynergibesparingar på 900 miljoner euro på helårsbasis 2019. Därtill kommer det sammanslagna bolaget att spara 200 miljoner euro i årstakt i ränteutgifter från 2017. I enlighet med villkoren kommer Alcatel-Lucents aktieägare att äga 33,5 procent och Nokias aktieägare 66,5 procent av den sammanslagna koncernen.

Koncernens namn blir Nokia Corporation och kommer att ha sitt huvudkontor i Finland. Enligt avsiktsförklaringen kommer Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa och Nokias vd Rajeev Suri får samma roller i det sammanslagna bolaget.

På en kombinerad basis för helåret 2014 skulle det föreslagna bolaget haft en omsättning på 25,9 miljarder euro, en icke-IFRS rörelsevinst på 2,3 miljarder euro, ett rapporterat rörelseresultat på 0,3 miljarder euro, FoU-investeringar på cirka 4,7 miljarder euro, och en stark balansräkning med en kombinerad nettokassa per den 31 december 2014 på 7,4 miljarder euro, förutsatt en omvandling av alla Nokia och Alcatel-Lucent-konvertibler.

– Vi har en mycket kompletterande teknik och omfattande portfölj som är nödvändig för sakernas internet och övergången till molnet. Vi kommer att ha en stark närvaro i alla delar av världen, bland annat ledande positioner i USA och Kina, säger Rajeev Suri, vd för Nokia.

– En kombination av Nokia och Alcatel-Lucent kommer att erbjuda en unik möjlighet att skapa en europeisk mästare och världsledare inom ultra-bredband, IP-nätverk och moln-applikationer, säger Alcatel-Lucents vd för Michel Combes.

Nokia meddelade också idag att man har inlett en översyn av strategiska alternativ för sin HERE affärsverksamhet (kartteknik m.m). Denna översyn pågår och ytterligare tillkännagivanden om det här kommer att göras i sinom tid, enligt ett pressmeddelande från Nokia.

Comments are closed.