Nanoföretaget NanoSpace har fått sitt lyft

Uppsala Innovation Centre AB, där nanoföretaget NanoSpace bygger sina raketmotorer som precisionsstyr satelliter, har nu till slut fått lyft. Nu är det dags att testa tekniken.

Tisdagen den 15 juni, klockan 16:42 svensk tid lyfte en Dnepr-raket från Yasny i södra Ryssland. Ombord finns de svenskutvecklade Prisma-satelliterna och på en av satelliterna finns NanoSpace’s miniatyriserade produkter.

Uppsalaföretaget har under fem års tid utvecklat flera unika produkter baserat på MEMS-teknik (mikro-elektromekaniska system), med ursprung från forskning vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Ombord på satelliten finns bland annat världens minsta raketmotorer som ska precisionsstyra satelliten. Den har NanoSpace utvecklat. Kraften från en motor är 1 milli-Newton vilket ungefär motsvarar vikten av ett frimärke här på jorden, men på en satellit i rymden är dessa små krafter precis vad som behövs för att manövrera med hög precision.

– Allt har gått enligt planerna rapporterar Tor-Arne Grönland, vd för NanoSpace AB

Att precisionsstyra satelliter är något som öppnar för en rad nya missioner som skall ge oss ny kunskap om rymden och vår egen planet jorden. Om allt fungerar som det ska betyder det ett genombrott för MEMS-tekniken i rymden och för NanoSpace på marknaden.

– Då finns vi på kartan och kan börja bygga vår verksamhet på allvar, säger Tor-Arne Grönland, NanoSpace.

NanoSpace är ett avknoppningsföretag från Ångströmlaboratoriet i Uppsala och tillverkar mikrosystemkomponenter till rymdfarkoster. Nanospace är ett UIC Alumni företag som idag sysselsätter cirka tio personer och ägs av Rymdbolaget. Uppsala Innovation Centre UIC är företagsinkubator för tillväxtföretag i Uppsalaregionen. Uppsala Innovation Centre erbjuder fyra olika inkubatorprogram: UIC Business Start, UIC Business Lab, UIC Business Accelerator och UIC Alumni, dit Nanotech hör.

Comments are closed.