Mobitexnätet i Norrland blir kvar

Multicom Security meddelar att driften av Mobitexnätet i Norrlands inland är säkrat.

Försvarsmakten har, genom Försvarets materielverk, och tillsammans med Multicom Security fått till stånd en lösning, men även flera bolag inom kraftindustrin samt berörda landsting har del i den slutliga överenskommelsen, uppger Multicom. Genom särskilda avtal mellan Multicom Security och ingående parter täcks merkostnaderna för att upprätthålla nätets yttäckning. Därmed fortsätter Mobitex att vara tillgängligt för alla kunder i Norrlands inland även under 2010.

Mobitex har idag ett fåtal användare i Norrlands inland. Tillgången till Mobitexnätet är dock en grundläggande del för att säkerställa dessa kunders ”samhällskritiska verksamhet”, enligt ett pressmeddelande.

Bland annat används Mobitexnätet som kommunikationssystem i landets alla ambulanser och gör det möjligt för försvarsmakten samt kraftbolag att skicka och ta emot datatrafik även inom geografiska områden med begränsad framkomlighet och begränsad tillgång till andra kommunikationstjänster.

– Tack vare de här avtalen kan vi fortsätta att leverera Mobitex till alla kunder i Norrlands inland under 2010. Parallellt kan de migrera sin kommunikation till andra bärartjänster som i framtiden kan komma att ersätta Mobitexnätet i området. En av dessa lösningar är vår tjänst Mobiflex som baseras på säker IP-kommunikation i publika 3G-nät, säger Anders Leideman, vd på Multicom Security.

Comments are closed.