MobilityXlab bjuder in 11 startupföretag

MobilityXlab bjuder in 11 startupföretag för att skapa innovativa mobilitetslösningar med ledare inom branschen. De kommer nu att delta i programmet i minst sex månader.


Katarina Brud, Director MobilityXlab. Foto: Lindholmen Science Park

Neurovetenskapsbaserad mjukvara för att upptäcka förarbeteende, olycksförebyggande system för autonom körning, smart laddning för elfordon, samt dataanslutning och integritet är några av innovationerna som har utvecklats av de elva startupföretagen som ansluter till MobilityXlab. De kommer nu att delta i programmet i minst sex månader för att skapa lösningar tillsammans med de sju världsledande branschpartnerna: CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.

De elva deltagarna kommer från sju olika länder: AUTOCRYPT (Tyskland), Code Intelligence (Tyskland), CorrActions (Israel), dRisk (Storbritannien), Jedlix B.V. (Nederländerna), Latence Tech (Kanada), Minima (Storbritannien), Phantasma Labs (Tyskland), Syntonym (Turkiet), XENSE Vision (Sverige) och Wedge Networks (Kanada).

Startupföretaget Minima, som grundades 2018 i Storbritannien och Schweiz, fokuserar på att skapa en energieffektiv P2P-blockkedjeteknik (peer-to-peer) som möjliggör säker kommunikation mellan alla användare i ett nätverk av uppkopplade fordon, där varje bil är en fullständig nod.

– Minima är det mest decentraliserade och distribuerade blockkedjeprotokollet med öppen källa där varje enhet är en fullständig validerings- och konstruktionsnod, säger Hugo Feiler, vd på Minima. Detta ger censurresistent överföring av information och värde utan latens.

– MobilityXlab ger oss en värdefull möjlighet att samarbeta med några av de största aktörerna inom fordonsindustrin, och erbjuder oss kontakter till rätt specialist från dag ett, vilket vanligtvis är svårt för startupföretag att uppnå på egen hand.

Under ansökningsperioden har startupföretag från 27 olika länder ansökt till MobilityXlab, vilket visar att programmets samarbetsmodell är framgångsrik i att attrahera global innovation till Sverige.

– Samarbetet med startupföretag är avgörande för att nå säkra, hållbara och effektiva mobilitetslösningar, säger Jonas Ekmark, ordförande för MobilityXlab och chef för samverkan och teknik på Zenseact. Eftersom vi kan nå och attrahera företag från hela världen ökar potentialen för innovationsutveckling och vittnar om fördelarna för både branschpartner och startupföretag.

Totalt har MobilityXlab nu 14 startupföretag i programmet, eftersom tre startupföretag fortsatte från föregående antagning. Sedan starten 2017 har 80 startupföretag deltagit i MobilityXlab och tolv accelerationer, till exempel kommersiella kontrakt eller partnerskap, har uppnåtts.

Det unika med MobilityXlab är närheten till dess världsledande branschpartner, eftersom deras representanter är involverade i alla delar av organisationen, från screening av nya sökande till att leda samarbetsprogrammen. För att bli inbjuden till programmet måste ett startupföretag dessutom väljas ut av minst två av MobilityXlabs branschpartner, vilket förstärker kunskapsdelningen och ökar resultaten för Proof-Of-Concepts (PoC) och valideringsprojekt.

Urvalsprocessen till MobilityXlab sker två gånger om året och alla partner är djupt integrerade och involverade i urvalet.

– För att hänga med i den snabba innovations- och teknikutvecklingen kan företag inte längre lita på att göra det på egen hand, säger Katarina Brud, director MobilityXlab. Vår roll är att främja tillgången till ett produktivt samarbetsnätverk för alla inblandade parter.

Comments are closed.