Microsoft fick Nokia till lågpris

Det mest oväntade var nog ändå att priset blev såpass lågt. För 3,79 miljarder euro köper Microsoft Nokias mobiltelefonverksamhet. Dessutom tillkommer 1,65 miljarder euro för licenser på patent och framtida option på användningen av Nokias karttjänster. Enligt Steve Ballmer, Microsoft, kommer navet för mobiltelefoniverksamheten att fortsätta att finnas i Finland


Vi kommer inte att flytta verksamheten från Finland, säger Steve Ballmer, Microsoft

Stephen Elop slutar med omedelbar verkan som vd för Nokia och går tillbaka  tillbaka till Microsoft. Hans roll i "spelet om Nokia" diskuteras just nu överallt i Finland. Efter att han tillträdde som vd för Nokia (från Microsoft) gjorde Nokia sin helomvändning och satsade fullt ut på Microsofts operativsystem. Det beslutet innebar i praktiken att ett samgående mellan Nokia och Microsoft gick från att vara osannolikt, till att slutligen bli enda möjligheten.


Stephen Elop går tillbaka till Microsoft

Om köpet går igenom kommer Nokia att föra över runt 32.000 anställda till Microsoft. Kvar i Nokia-koncernen finns då ca 56.000 anställda. I fortsättningen kommer Nokia att fokusera primärt på fast telefoni (Nokia Siemens Network), kartverksamhet och teknikutveckling. Hela affären väntas vara klar i början av nästa år.

Comments are closed.