Ledande lösningar för energisystem

Den globala hållbara energiutmaningen Intelligent Energy Management Challenge som initierats av Energimyndigheten och Swedish Incubators & Science Parks i samarbete med kommuner slutför nu sin initiala fas.

Den 2 februari var sista dagen för att inkomma med lösningar och utlysningen stänger för att gå in i nästa fas av processen där en jury kommer att utvärdera anbuden med lösningar.
– Nu ser vi med spänning fram emot att ta del av marknadens förslag på intelligenta system för solel och lagring. Förutsättningen för kommersialisering av hållbar teknik ökar när flera kunder beskriver sitt funktionsbehov samtidigt som marknaden stimuleras att erbjuda konkurrenskraftiga lösningar för ett framtida hållbart samhälle, säger Rémy Kolessar, chef för avdelningen för forskning och innovation på Energimyndigheten.
Vinnarna av utmaningen kommer att presenteras den 30 april 2016.
– Det är utmärkt att offentlig verksamhet använder styrkan i regionalt etablerade science parks med både affärsutvecklingsprocesser, företagsnätverk och koppling till lokala upphandlande offentliga organisationer. Detta ger en unik förmåga att identifiera, formulera och kommunicera en kritisk massa inom aktuella upphandlingsbehov, säger Magnus Lundin, säger Magnus Lundin, VD Swedish Incubators & Science Parks.
Utlysningen och innovationsutmaningen innehåller utöver belöningen på 40.000 Euro möjligheten att testa och förhandla om implementering hos de deltagande kommunerna Arvika, Eskilstuna, Herrljunga och Uppsala. I Arvika har man exempelvis kopplat 80 elbilar till en stor solcellsanläggning och i Eskilstuna producerar en skola överskottsenergi. Fler intressenter i kommuner som Göteborg och Karlshamn har visat intresse för att utvärdera idéer avseende deras projekt inom området. Allt som allt en stark grund för större upphandling och genomförande.
– I BRF Viva kommer vi nu i praktiken kunna testa en av de stora utmaningarna, att få solcellerna, värme till byggnaden, laddning av elbilar och batterierna att samverka på ett optimalt sätt med samhällets energisystem, säger Mari-Louise Persson, Energistrateg på Riksbyggen.
– Ett av Johanneberg Science Parks grunduppdrag är att koppla ihop aktörer och skapa arenor där möten av det här slaget sker, så det känns klockrent att få bidra till att Riksbyggen och Göteborg Energi krokar arm med Energimyndigheten och SISP i den här framåtriktade innovationstävlingen, säger Ulf Östermark Director of Open Arena Energy vid Johanneberg Science Park.
Energimyndigheten har initierat utmaningen för att öppna upp nya vägar till att identifiera ledande hållbara lösningar som ska se till att en större del av solelen används i byggnaden där den produceras, exempelvis genom lagring och styrning av energianvändningen till tidpunkter då det produceras mer solel.

Comments are closed.