KTH:s superdator klarar 305 teraflops

Efter bara ett halvår var det dags att uppgradera KTH:s nya superdator med mer än en faktor tre. Med sina 36 000 processorkärnor klarar datorn nu drygt 305 teraflops. Det gör den till en av de snabbaste i Europa.

– KTH superdator är det kraftfullaste akademiska datorsystemet i Sverige just nu, och en av de vassaste i Europa, säger Erwin Laure, chef för superdatorcentrum PDC på KTH. Uppgraderingen möjliggör forskning i absolut framkant. Som en del i den svenska infrastrukturen för beräkningar, SNIC, förbereder KTH:s superdator svenska forskare för prestanda på Exascale-nivå.
Superdatorn, som är stationerad på KTH:s PDC, har döpts till Lindgren och är cirka 10 gånger snabbare än den superdatorn som Linköpings universitet lanserade vid Nationellt superdatorcentrum (NSC), häromdagen. Den kan också jämföras med 18 000 snabba dubbelkärniga pc-datorer.
– Det var extra spännande att se att forskare bara några ynka dagar efter uppgraderingen lyckades köra beräkningar som involverade nästan alla de 36 000 processorkärnorna, säger Erwin Laure. Det var för övrigt det största jobbet som någonsin körts på en svensk superdator.
Superdatorn kommer att spela en avgörande roll i stora nationella forskningsprojekt, som en del av Swedish e-science Research Centre, SeRC och den används bland annat till medicinsk, material- och klimatforskning.
Datorn har levererats av Cray och den har finansieras av KTH, tillsammans med Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC.

Comments are closed.