KTH-kod hos SAP

Nu står det klart att tyska SAP i sitt affärssystem SAP S/4HANA använder mjukvara som forskare på KTH skrivit. Då SAP enligt egen utsago har över 400 000 kunder är det många människor som på daglig basis påverkas av det KTH-professorn Christian Schulte och hans kollegor skapat.


Christian Schulte

− Det som är fantastiskt här är att SAP ersätter egenutvecklad mjukvara med öppen källkodsbaserad dito utvecklad på KTH. Det är ett uttryck för en stor tilltro till det vi gör här på universitetet, säger Christian Schulte, professor i datavetenskap vid KTH.
Det är han som varit huvudansvarig för utveckling av den så kallade konfigurationsmotorn (configuration engine) som SAP nu använder sin mest lönsamma produkt. Eller rättare sagt Gecode, den öppna källkod som konfigurationsmotorn bygger på.
Christian Schulte berättar att en konfigurationsmotor är ett verktyg som var och en kan använda för att bestämma hur något ska sättas ihop eller komponeras. Det kan handla om din nya Volvo som du plockar ihop på företagets webbplats, en ny speldator med minne, processor och grafikkort, en resa jorden runt med flyg, hotell och allt annat som ingår eller en mjukvara som SAP:s affärssystem med en rad olika komponenter.
I fallet med den nya Volvon utgår konfigurationsmotorn från de förutsättningar som finns. Är exempelvis bilmotorns effekt över 300 hästkrafter kanske bättre bromsar och däck behövs, och då kan kunden inte välja mindre och billigare chassikomponenter och hjul.
Konfigurationsmotorns roll är alltså att hålla reda på en rad olika värden, ofta väldigt många, hur dessa kombineras och att se till att inget värde på något sätt överskrids. Motorn använder tekniker från artificiell intelligens, som de Gecode tillhandahåller, för att försäkra sig om att olika kombinationer är giltiga och att begränsningar inte överskrids. Detta är viktig i till exempel affärssystem som SAP S/4HANA. Konfigurationsmotorns har också som uppgift att grafiskt illustrera komplexa produkter och samband.
På frågan om varför SAP valt att samarbeta med KTH och Christian Schultes svarar han att öppenheten i Gecode förmodligen spelat roll.
− Mjukvaran är fri, men också väldigt väl dokumenterad. Den har rykte om sig att vara effektiv, och funnits i över tio år. Att Gecode existerat i över ett decennium är viktigt, för innan ett bolag som SAP vågar satsa på något måste de veta att det har en beständighet.
Christian Schulte är för övrigt med och driver Castor, ett forskningscentrum för mjukvaruutveckling som är ett samarbete mellan KTH, Saab och Ericsson.

Comments are closed.