Joakim Värnberg lödde snabbast

Årets svenska mästare i handlödning heter Joakim Värnberg som arbetar på Note i Torsby. 25 personer deltog i tävlingen och de har haft till uppgift att, på kortast möjliga tid, löda av ett antal komponenter på ett mönsterkort och därefter ersätta dessa med nya komponenter. SM i handlödning avgjordes på S.E.E.2016.


Lars Wallin, projektledare för Live Produktion på SEE2016, delade ut förstapriset till Joakim Värnberg.

Tävlingen bestod av sju delheat som pågick under mässans tre dagar. Deltagarna är samtliga verksamma inom svensk elektronikindustri och prispengar delades ut till såväl 1:an som 2:an och 3:an i tävlingen.
På den sista dagen, torsdagen den 21 april, skulle en svensk mästare koras. Och det var just på mässans sista dag Joakim klev in i tävlingen och vann sitt delheat. Dessutom genomförde han sin uppgift snabbast av samtliga 25 deltagare.
– Nu väntar Tyskland dit Joakim Värnberg erbjuds en resa för att tävla mot Europas bästa handlödare, berättar Magnus Eriksson, projektledare för S.E.E.2016. En vinst där och det bär det iväg till USA för Joakim och ett deltagande i VM i handlödning.
– Utmaningen, utöver själva uppgiften, är tidspressen och att dessutom utföra arbetet inför alla mässbesökarna, säger Lars Wallin, projektledare för Live Produktion på SEE2016. Det lyckades Joakim bäst med av samtliga deltagare så ett stort grattis till honom. Hoppas nu att det går lika bra i EM i Tyskland.
Det europeiska handlödningsmästerskapen går i år i Nürnberg den 26-28 april.
– Ett stort grattis till Joakim önskar vi på S.E.E. och lycka till med kommande utmaningar i Tyskland och kanske till VM i USA så småningom, avslutar Magnus Eriksson.
På andra plats kom Ljupce Talevski på Aluwave och på tredjeplats kom Mats Lindberg, Lindberg & Lindberg Engineering. De fick, utöver äran, en prischeck på 2 000 respektive 1 000 kronor för sina insatser.
De tävlande har övervakats av professionella IPC-domare enlig IPC-A-610F Klass 3 som bedömt bland annat funktion, tid och lödfogarnas kvalité. IPC är en standard för acceptanskrav och specifikationer för mönsterkort.

Comments are closed.