Jämnt mellan superdator och stjärnkockar

Superdatorn Chef Watson, tillsammans med Sopköket, som lagar mat av råvaror nära utgångsdatum för att minska matsvinn, utmanade i fredags toppkockarna Paul Svensson, Ulrika Brydling och Stefan Eriksson.

 

De tävlande lagen fick en kasse var med exakt samma råvaror, och en kvart på sig att komponera ett recept som de tillagade. I morgonens batalj tog stjärnkockarna hem segern, där det blev desserten som fick avgöra.
– Att det blev så jämt mellan lagen visar att Watson kan bidra med recept i toppklass, säger Christina Claughton-Wallin, IBMs ansvariga för livsmedelsbranschen. Utmaningen visar också på Watsons förmåga och möjligheter för både livsmedels-, mat- och restaurangbranschen. Watson kommer givetvis att dra lärdom av dagens uppgift för att vässa sin förmåga till nästa uppdrag.
Watson är IBMs superdator som tidigare utklassat stormästare i Jeopardy, som den första datorn att någonsin ställa upp i en frågesportstävling. Watson är ett så kallat kognitivt system, det vill säga en dator som genom att analysera stora datamängder, dra slutsatser och göra förutsägelser också kan lära sig av utfallen. Nu har IBM tränat Watson att använda sin kognitiva förmåga inom matlagning.
Chef Watson har analyserat 9000 recept ner på molekylnivå för att förstå hur och vilka ingredienser som fungerar bra tillsammans. Utifrån detta har Chef Watson lärt sig att komponera ihop helt nya unika recept.
Chef Watson har redan hunnit ge ut en kokbok tillsammans med mattidningen Bon Appetit. Den nyazeeländska kändiskocken Simon Gault har också tagit hjälp av Chef Watson för att utveckla menyn till sin nya restaurang. Chef Watson finns tillgänglig som gratistjänst och kan sätta ihop recept direkt baserat på vilka ingredienser du har i ditt kylskåp.

Comments are closed.