IT-entreprenör får KTH:s stora pris

Det blir uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd som får ta emot KTH:s stora pris 2016. Mest känd är hon för Yubikey, en smart lösning som gör det möjligt att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel överallt på Internet.


Uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd

I medierna har Stina Ehrensvärd beskrivits som allt från "hackarnas mardröm" till att hennes företag Yubicos produkt "tar Silicon Valley med storm". Bland kunderna återfinns Google, Facebook och USA:s försvarsmakt.
"I en tid då dataintrången blir alltfler har Stina Ehrensvärd utvecklat ett företag med visionen att skapa ett säkrare digitalt universum. Genom gedigen entreprenöriell passion och kompetens har hon nått stora framgångar på kort tid med en banbrytande lösenordslösning för ett fredat Internet."
Så lyder motiveringen till varför Stina Ehrensvärd får ta emot KTH:s stora pris. Förutom äran innebär priset också en summa pengar, i år 1,2 miljoner kronor.
– Stina Ehrensvärd är en mycket värdig mottagare av KTH:s stora pris, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor. Kombinationen av innovation och entreprenörskap är nyckelord för såväl Stina som för KTH för att möta samhälleliga utmaningar. IT-säkerhet är absolut avgörande i vår digitaliserade värld och här är Stinas insats betydande.
Stina Ehrensvärd är förstås glatt överraskad, men också övertygad om att Yubicos framgångar inte bara är hennes förtjänst.
– Det är ett jättefint pris, säger hon. Jag hade gärna delat det med min man, vi har ju utvecklat allt tillsammans. Det har sagts att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna. I vårt fall är det tvärtom, och det är Jakob Ehrensvärd som utvecklat det mesta av tekniken. Vi driver emellertid bolaget tillsammans, och det var jag som tog initiativet att flytta till USA och uppvakta Google.
Det var också det draget som gjorde att verksamheten tog fart på allvar. Stina Ehrensvärd noterar att det är svårt att driva samarbetsprojekt med de stora it-bolagen med kontoret beläget i Stockholm. Google, Facebook och Microsoft har säljkontor och viss utveckling i Sverige, men huvudutvecklarna sitter i USA. Och i Yubicos fall var det dessa utvecklare som bolaget behövde ha en bra relation till.
Att numera ingå i samma sällskap som bland andra Elise Ottesen-Jensen, Assar Gabrielsson, Robyn och Håkans Lans känns spännande och lite overkligt.
– De är alla fantastiska svenska förebilder. Det kommer att ta ett par år till innan den nya Internetsäkerhetsstandard som mitt bolag Yubico varit med att utveckla är lika välkänd, men jag tackar så mycket för förtroendet. Det vi alla har gemensamt är vi burit på idéer som vi brunnit för, mött en hel del motstånd längst vägen – och inte gett upp.
Har du några tips till dagens unga innovatörer?
– Inspiration och hårt arbete är hemligheten. Sök efter en lösning till ett verkligt problem. Om du blir så där riktigt glad, ja att det är svårt att sitta still, över tanken på att ägna flera år för att genomföra denna lösning, produkt eller tjänst – då är du sannolikt på rätt väg. Omge dig sedan med ett riktigt bra team som kompletterar dig. Tänk stort. Var vänlig. Lyssna på din magkänsla, säger Stina Ehrensvärd.

Comments are closed.