Internet firar 35 år i Sverige

I månadsskiftet maj/juni firar internet 35 år i Sverige. 1984 kopplades Sverige för första gången upp mot internet, och det var forskningsassistenten Ulf Bilting på Chalmers som gjorde det möjligt.

Det amerikanska forskningsnätverket Arpanet, som utvecklades av USA:s försvarsmakt, betraktas som föregångaren till internet. Det var på en konferens som Ulf Bilting träffade amerikanska forskare som arbetade för att fler skulle få möjligheten att koppla upp sig mot nätverket. Han fick då frågan om han ville ansluta Chalmers.
I Sverige användes redan KOM-systemet, som utvecklades 1978 och gjorde att användare kunde koppla upp sig mot en central dator för att diskutera med varandra i olika forum. 1982 kopplades KOM-systemet ihop med Arpanet och gjorde att man kunde skicka e-post och delta i amerikanska mejlinglistor.
Men det var alltså 1984 som Ulf Bilting beställde Sveriges första IP-adress och lyckades med att för första gången koppla upp Chalmers, och Sverige, mot internet. I en intervju med Internetmuseum 2016 minns Ulf Bilting tillbaka på händelsen.
– Det var roligt att vara först. Ingen stod med ballonger eller trumpeter dagen därpå, men alla tyckte att det var coolt att vi nu var en del av internet.
Länk till filmen på Youtube: https://youtu.be/dfu41W0EDhA

Comments are closed.