IAR har verktyg för rymdprocessor

Ett samarbete mellan IAR Systems och Gaisler innebär att IAR snart har stöd för Gaislers feltoleranta RISC-V-processor, NOEL-V, för rymdbruk.

NOEL-V är en syntetiserbar VHDL-modell av en feltolerant processor med RISC-V-arkitektur. Modellen är konfigurerbar och har profiler från högprestandaprocessorer för Linux till ytoptimerade styrprocessorer. Processorerna kan inkludera feltoleranta funktioner som gör det möjligt att automatiskt korrigera de fel som uppstår på grund av den höga bakgrundsstrålningen i rymdmiljö.

Från nästa version av IAR Embedded Workbench finns det stöd för NOEL-V-processorerna. Det innebär att användarna får tillgång till en komplett verktygskedja med allt från kompilatorer till debug- och analysverktyg. Det går också att använda IARs debugprob I-jet via processorns JTAG-gränssnitt.

– IAR har gjort ett suveränt jobb med att integrera NOEL-V-stöd i IAR Embedded Workbench, säger Daniel Hellström, chef för mjukvarusektionen hos Gaisler. Det är viktigt att kunna utveckla rymdapplikationer i en certifierad verktygskedja. Genom att utgå från RISC-V har vi fått tillgång till ett komplett ekosystem för mjukvara och debug.

Comments are closed.