Högskolan Väst och NEVS instiftar hållbarhetspris

Inför det globala klimathotet behöver människans mobilitet och transporter ändras om i grunden. ”Hållbar mobilitet”, det vill säga hur vi förflyttar människor på ett mer miljövänligt och hållbart sätt, är en viktig nöt att knäcka för att nå internationella miljömål.


Pengarna från auktionen av den sista SAAB:en går till ett hållbarhetspris

För att uppmuntra den omställningen har Högskolan Väst och elbilstillverkaren NEVS startat instiftat ett pris kring hållbar mobilitet. Prispengarna tas från försäljningen av den allra sista nya SAAB:en från fabriken i Trollhättan. Försäljningen sker via Bilweb Auctions under oktober månad.
– Det är verkligen spännande att detta samarbete med NEVS blir av, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst. Högskolan prioriterar arbetet med Agenda 2030 och försöker hela tiden maximera vår samhällspåverkan kring hållbarhet, så detta ligger helt rätt i tiden.
Bilen som nu auktioneras är en silverfärgad Saab 9-3 2.0T Automatic (modellår 2014) med bara cirka 70 kilometer på mätaren. Den plockades från produktionslinan för ett planerat utvecklingstest som aldrig genomfördes. Bilen drivs med fossila bränslen.
– Det känns extra bra att den allra sista bensindrivna bilen från Stallbacka kan användas för att stimulera övergången till framtidens hållbara transporter, kommenterar Stefan Tilk, vd och vice ordförande i NEVS.
Det årliga ”NEVS Sustainable Mobility Scholarship” kommer att gå till en person som gör betydande insatser för att främja framtidens mobilitetslösningar – allt från elbilsteknologier, delningsekonomi till insatser för självkörande bilar. Det kan röra sig om forskning men också opinionsbildande insatser.

Comments are closed.