Hälsoföretag samlades i Lund

Representanter från åtta av den nya generationens företag inom ICT (Information and Communication Technology) och Life Science träffades i förra veckan på Lund Life Science Incubator för att delta i Health2b.

 

Ohälsotalen och kostnaderna för samhället är enorma och att kunna bidra till att utveckla fler företag som kan främja folkhälsan är en av anledningarna till att startup-acceleratorn Health2b nu är verklighet. Initiativtagare är Healthy Habits och Lund Life Science Incubator tillsammans med Startup Studio Malmö.
– Vår vision är att bidra till att öka människors hälsa. Företagen är utvalda för att de har visat en särskild passion och drivkraft för sin affärsidé, säger Stefan Mossberg, Accelerator Manager för Health2b.
Almi Invest är med i juryn som utser vilka som kan delta och ger även deltagande företag möjlighet att söka en grundfinansiering på 200 000 kr.
– På Lund Life Science Incubator har vi inom tio minuters promenadavstånd en spännande innovationsmiljö med över 800 bolag, säger Ebba Fåhraeus, VD för Lund Life Science Incubator. Vi gifter ihop entreprenörer med olika bakgrund med vår Life Science-kompetens. Vi erbjuder ett unikt nätverk av sjukvårdskunniga människor och forskning i världsklass.
De åtta utvalda deltagarföretagen kommer från Sverige, Danmark och Estland. Ett av företagen är HealthCircle från Estland. Affärsidén är att ge ett professionellt stöd till de som är drabbade av hjärt- och kärlsjukdomar och ge dem ett längre och bättre liv. Genom verktyget Health Coach får de interaktiv service för att undvika problem och förbättra hälsa och livsstil.
– Inom Medicon Valley och Lund finns det mycket kunskap och expertis när det gäller att bygga nya bolag inom Life Science, mjukvara och IT och vi hoppas att kunna dra nytta av den erfarenheten för att bygga vår produkt, säger Pirko Konsa från Health Circle. Vårt lilla och unga team vill gärna bredda vårt nätverk och träffa intressanta människor, andra start-ups och lära känna smarta och pedagogiska mentorer.
Ett annat företag är C-me health som har utvecklat en mobil app för cancerpatienter och deras anhöriga. Tanken är att hjälpa drabbade under behandlingen för att de ska känna att de får tillbaka sin kontroll. Med appen kan de närmaste vännerna och familjen följa den drabbades resa. Första lanseringen kommer att rikta in sig på barncancer för att hjälpa föräldrarna att på ett lekfullt sätt ge barnet en ökad förståelse för vårdprocessen.
– Mina förhoppningar är att Health2B ska ge oss stöd, support och access till relevanta nätverk för att snabbare komma igång med verksamheten och testa våra idéer., säger Edith Sanchez, från C-me health.

Comments are closed.