Glöm inte säkerheten när du handlar smart teknik

Andelen IoT-enheter i våra svenska hem har ökat med 50 procent från förra året. Men många slarvar med att hålla sina uppkopplade prylar säkra från intrång och informationsläckage, visar undersökningen Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2019.

Snart närmar sig Black Friday, årets stora shopping-tillfälle för hemelektronik enligt E-barometern som PostNord ger ut. I den uppger hela 55 % av Black Friday- konsumenterna att de planerar att fynda hemelektronik, vilket är den högsta andelen bland alla branscher de mäter.
Ett av de områden som växer snabbast inom hemelektronik är Internet of things (IoT), som är alla de prylar som på något sätt är uppkopplade i våra hem. Det kan handla om allt från larm, dörrklockor, kylskåp och lampor. Och trenden växer – i Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2019 som är en årlig rapport från Sentor*, uppger var tredje svensk att de har uppkopplade prylar i sitt hem. Det är en ökning med hela 50 procent från föregående år.
Som en följd av det ökade intresset har marknaden för IoT-prylar växt explosionsartat de senaste åren. Men när leverantörer snabbt ska ut med nya produkter på marknaden blir säkerhet ofta nedprioriterat till fördel för design och funktion.
– När ett område växer så pass fort som IoT är det svårt att undvika att marknaden fylls på med aktörer som inte tar säkerheten på allvar. Det har resulterat i att internet allt snabbare fylls med sårbara prylar som potentiella angripare kan utnyttja, säger Joel Rangsmo, säkerhetsexpert på Sentor.
Trots det stora intresset för smarta prylar följer många konsumenter inte de säkerhetsrekommendationer som råder för att minska risken att bli hackad. Bland annat är det viktigt att hålla programvaran i sina prylar uppdaterad och byta ut standardlösenorden som oftast är svaga – något bara drygt hälften uppger att de har gjort. En annan viktig säkerhetsåtgärd är att använda ett separat nätverk till sina uppkopplade enheter, vilket endast 2 av 10 svarar att de gör.
– Att inte välja ett separat nätverk för sina uppkopplade prylar i hemmet utgör en risk för att läcka känslig information och kan vara en väg in för angripare till användarens nätverk. Men det utgör också en fara för resten av internet, eftersom hackade prylar ofta används i attacker mot andra offer, genom så kallade botnät, säger Joel Rangsmo, säkerhetsexpert på Sentor.

Tre tips från IoT-experten – så undviker du att dina IoT-prylar blir hackade:

1. Sätt upp ett separat nätverk om du alls överväger att ansluta en IoT-enhet. På så sätt kan enheten inte användas för att skada någon annan dator eller enhet som finns på ditt vanliga hemnätverk.

2. Byt standardlösenordet på alla dina IoT-enheter när du startar upp dem hemma. Välj ett starkt lösenord som bara du känner till och återanvänd inte lösenordet på några andra ställen.

3. Håll dina IoT-prylar uppdaterade. När leverantörer släpper nya programuppdateringar till sina enheter innehåller de många gånger säkerhetsfixar på kända sårbarheter som kan vara en väg in för angripare.

Comments are closed.