Gigantisk batterifabrik byggs i Sverige

Peter Carlsson, tidigare vice president med ansvar för Teslas komponentförsörjning, tänker sätta upp en jättefabrik för tillverkning av litiumjonbatterier i Sverige! Northvolt, som företaget heter, planerar att anställa 2600 personer i Europas största batterifabrik.

 

Bland investerarna märks 120 miljoner svenska kronor från Vattenfall, Vinnova, Stena, EU och Sveriges energimyndighet Ytterligare en investerare är Harald Mix, som köpt en ansenlig del av Northvolt.  Totalt ligger budgeten på 40 miljarder kronor i fyra steg fram till 2023.
Batteritillverkningen är energikrävande. Valet av Sverige som tillverkningsland motiveras av att Sverige har god tillgång till ren energi.
Var fabriken skall ligga är ännu inte officiellt. Men enligt uppgifter som kommit fram kommer anläggningen att bli i samma storlek som Gamla stan i Stockholm.

På Nortvolts hemsida finns en klocka för nedräkning till dess att det första batteriet är tillverkat, vilet väntas ske inom 1300 dagar.

Ett hinder för en snabb utveckling på elbilsmarknad har varit priset varit högt för litiumjonbatterier.
I en intervju i Veckans Affärer säger Peter Carlsson att han siktar på att nå en kostnad på 100 dollar per kWh. I dag ligger den mellan 200 och 250 dollar.

I Business Insider Nordic säger han att avsikten är att anställa 2600 personer, vilket kommer att leda till totalt 10 000 personer inklusive leverantörernas tillskott av personal. Fabriken väntas stå färdig 2023.

Comments are closed.