Första norska Nokia-telefonen

Nokias köp av norska Smarterphone har nu resulterat i en ny serie billiga "hyfsat smarta" telefoner. Asha 501 som introducerades idag är först ut och skall kosta mindre än 100 dollar.

Med dagens introduktion av Asha 501 och den nya Asha-plattformen visar Nokia lite mer vart företaget är på väg. Det viktiga mellansegmentet, där Nokia traditionellt varit mycket starka, får äntligen en serie nya telefoner som inte baseras på den vid det här laget åldriga Symbian-plattformen. I stället används den plattform man fick med köpet av norska Smarterphone.
Asha 501 är en mycket kompakt och lätt telefon (bara 98 g) med en tretumsskärm i färg. Telefonen klarar det mesta av det man brukar förvänta sig av en smartphone, t ex web browsing och koppling till facebook. Den har också en egen standard för appar och ett eget bibliotek för appar. Telefonen har också mycket lång batterilivslängd, med en standbytid upp till 48 dagar.

Asha 501 är inte i första hand avsedd för den nordiska marknaden, utan kommer framför allt att exporteras till Afrika och Asien. Där behövs en ny mellanpristelefon för att hindra ett fortsatt ras för Nokia.

Comments are closed.