Flir lanserar minsta värmekameran

Flir Systems, med produktutveckling i Täby utanför Stockholm, presenterade idag sin senaste värmekamera C2 där man tagit med sig de funktioner som finns i företagets större, mer avancerade och dyrare modeller och skapat vad man hävdar är ”världens första fullutrustade värmekamera i fickstorlek”.

Företagets nya FLIR C2 vänder sig främst till byggbranschen och kan användas för att upptäcka dolda värmemönster som signalerar energislöseri, strukturdefekter och rörledningsproblem med mera. Den utnyttjar företaget egen MRX-teknik som bland annat innebär att en bild från en inbyggd visuell kamera läggs ovanpå en IR-bild för att skapa konturer och detaljer och på så sätt skapa en mer lättläst ”MRX-bild”. Alla funktioner sköts intuitivt via pekskärmen och både värmebilder, vanliga bilder och MSX-bilder sparas i jpg-format.

Kameran klarar värmemätningar mellan -10 °C och +150 °C och bildfältet är 41° × 31°. Värmebilden visas på en 3 tums inbyggd pekskärm och kan även i realtid strömmas till en dator via en USB-port. För dåliga ljusförhållanden finns en inbyggd LED-belysning som också kan användas som ficklampa. Noggrannheten anges till det större värdet av antingen ±2 °C eller 2 %. IR-upplösningen anges till 80 × 60 pixlar och för digitalkameran  640 × 480 pixlar. Med kameran följer även programvaran FLIR Tools med vilken bilderna kan analyseras och bearbetas i efterhand.

FLIR grundades i USA 1978, men i Sverige började företagets IR-historia redan på 1960-talet, som en innovationsenhet inom AGA-koncernen. Utvecklingen av många av FLIRs produkter sker vid företagets svenska anläggning i Täby, norr om Stockholm.

Comments are closed.