Fältkaminer till Ukraina från Högskolan Väst

Svetsutrustningen går på högtryck när högskolans forskningsingenjörer svetsar fältkaminer på Produktionstekniskt centrum. Industriföretag i regionen sponsrar materialet och i vår skickas ett 90-tal kaminer till Ukraina.

– Det känns gott att kunna hjälpa det ukrainska folket på något sätt, säger initiativtagaren Björn Särnerblom, forskningsingenjör på Högskolan Väst.

Idén att tillverka fältkaminer till Ukraina dök upp när företaget Väderstad spred sina ritningar på en enkel modell via nätet. Konstruktionen är robust och kan användas både som värmekälla och som spis.

– Kaminen är mycket enkel att tillverka, säger Stefan Björklund, utvecklingsingenjör på Högskolan Väst. Det tar knappt en halvtimme att svetsa samman alla delar. Men vi är flera aktörer som gör detta möjligt.

– Till de första 32 kaminerna sponsrar Brålanda Industri med laserskurna delar i svartplåt och maskinaffären Axel Starck skänker muttrar och skruv. Material till ytterligare ett 30-tal kaminer sponsrar GKN Aerospace.

Kaminerna eldas med ved och värmen kan enkelt regleras via ett spjäll om man ska laga mat. En finurlig konstruktion på skorstenen gör det möjligt att koka kaffe eller mat även på toppen av skorstenen.

Hittills har ett 32 fältkaminer svetsats ihop, ytterligare 32 kommer att tillverkas inom kort och i nästa steg svetsas ett 30-tal till. Men det kan bli ännu fler.

– Om fler aktörer hör av sig och vill sponsra med ytterligare material, ställer vi gärna upp och svetsar, säger Björn Särnerblom.

– Dessutom finns det möjlighet att fylla kaminerna med olika förnödenheter innan de skickas iväg. Det kan till exempel vara ficklampor, powerbanks, batterier, godis, mat, första förband eller andra saker som kan komma till nytta. Det är bara att höra av sig till oss om man vill bidra, säger Björn.

Den här veckan planerar teamet att skicka iväg en första omgång kaminer med någon av de lastbilar som med jämna mellanrum kör material till Ukraina.

– Vi hoppas förstås att kaminerna når fram till dem som bäst behöver dem – och att de kommer till nytta, säger Björn och Stefan.

Comments are closed.