Exo-legs vann SKAPAs utvecklingspris

Usman Haider, forskare vid Högskolan i Gävle prisas för sitt exoskelett som ska ge gamla och rörelsehindrade hjälp att bättre klara sin vardag. Han mottog priset av Landshövding Per Bill vid en ceremoni på Gävle Slott.

 

Usman Haider prisas med 15 000 kr och går som länspristagare vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPAs innovationsgala på Stockholmsmässan den 10 november. Prissumman är 550.000 respektive 75 000 kronor.
– Utmärkelsen visar att Högskolan i Gävles forskning ligger i framkant och kommer till nytta i samhället, säger Joakim Helmbrandt, samverkansspecialist vid Högskolan i Gävle.
– Vi har utvecklat Exo-Legs på Högskolan i Gävle under tre år. Ett hjälpmedel som ska möjliggöra ett aktivt liv även för de som förlorat en del av sin rörelseförmåga, säger Usman Haider forskare vid Högskolan i Gävle.
Exo-legs är ett konstgjort yttre skelett för underkroppen som ska underlätta rörelsefriheten hos äldre. Via sensorer vid höft, lår och fot, som känner av när muskeln börjar arbeta fungerar exoskelettet som artificiella muskler som bär upp benet och böjer knät. Sverige leder denna utveckling, med målet att hjälpa äldre att vara självständiga och aktiva så länge som möjligt.
Exoskelettet ska ge bättre balans och styrka att klara vardagen och därmed kunna bo kvar i sin invanda miljö. Robotbenen ska ge självförtroende och stöd och vara en hjälp i att utföra normala dagliga rörelser. De kommer att tillföra 30 procent styrka, vilket är vad många äldre förlorat.
Världen går mot en allt mer åldrande befolkning och trycket och kostnaden på hälsovården blir större. Om 20 år räknar man med att tio procent av befolkningen är 80 år och äldre. Samtidigt vill människor bo hemma i sin invanda miljö och det kommer att behövas hjälp då orken tryter och sjukdom påverkar rörligheten. Hela världen fokuserar nu på hur man kan utveckla stödjande hjälpmedel.
När forskarna frågat vilka de viktigaste rörelserna för de gamla i det dagliga livet är, så har svaren varit att kunna stå, att gå och att komma upp från att sitta till att stå.
Och testpersonerna har framhållit att de vill att Exoskelettet ska vara användbart. Lätt att använda, med bra passform, lätt att ta på och av och ha lätt vikt.
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd till uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter och tjänster till kommersiella möjligheter. PhaseX har nu vunnit länsfinalen i Gävleborg. Bland de olika länsvinnarna utses senare i höst en nationell vinnare.

Comments are closed.